5 C
Tuzla
30.11.2023.

Dom naroda PSBiH usvojio Zakon o izmjenama i dopuna Zakona o VSTV-u

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Od prisutnih 15 delegata, ‘za’ predloženi zakon glasalo je 10 delegata, a pet ih je bilo ‘protiv’. Iz Federacije BiH predloženi zakon podržalo je šest delegata, dok su četiri delegata bila ‘protiv’, a iz Republike Srpske su četiri delegata glasala ‘za’, a jedan delegat je glasao ‘protiv’.

Prije glasanja o samom tekstu zakona, delegati su se izjašnjavali i o dva amandmana koje su predložila četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda – Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Dženan Đolagić i Safet Softić, ali predloženi anandmani nisu podržani.

Ovi delegati su tokom diskusije najavili da će biti protiv predloženog zakona, ukoliko njihova dva amandmana ne budu prihvaćena.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je, obraćajući se poslanicima nakon obavljene diskusije, pojasnio zašto se mora u roku od godinu dana donijeti novi zakon.

– Zato što imamo dva prioriteta. Prvi prioritet – zakon i izmjene, dopune zakona koje se tiču integriteta nositelja pravosudnih funkcija, transparentnosti, odgovornosti i dvostepenosti prilikom odlučivanja. To je prioritet Evropske komisije, ako želimo da se približimo Evropskoj uniji. A u roku godinu dana donijeti cjelokupan zakon, gdje ćemo samo ugraditi ove izmjene i dopune. Dakle, i izbor sudaca, način izbora, postupanje u vezi UDT-a i slično – pojasnio je ministar Bunoza.

Kazao je da radne grupe već rade na novom zakonu, te da će nastojati ispoštovati rok od godinu dana.

On je pozvao delegate da podrže predloženi zakon, što su oni i učinili.

Predstavnički dom državnog parlamenta ranije je usvojio ovaj zakonski prijedlog, čije usvajanje predstavlja važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA