14 C
Tuzla
27.05.2024.

Dom zdravlja Tuzla i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u razvoju potpisali memorandum o saradnji

Potpisan je memorandum o saradnji između JZNU Dom zdravlja Tuzla i Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Cij potpisivanja ovog memoranduma jeste unapređenje saradnje između ove dvije ustanove, u najboljem interesu djece koje imaju poteškoće u razvoju. Također, ovom prilikom iskazana je želja i volja da se poduzmu aktivnosti u interesu pružanja podrške i za djecu sa poteškoćama od strane obje ustanove. Mnogo toga podrazumijevaju ciljevi ove saradnje. Prije svega razvoj svijesti kod roditelja i odgajatelja o značaju rane detekcije.

memorandum o saradnji izmedju JZNU Dom zdravlja Tuzla i Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihickom i tjelesnom razvoju Tuzla
Foto: JZNU Dom zdravlja Tuzla

Također, uspostavljanje protokola i procedura koordinisanog djelovanja Zavoda i JZNU Doma zdravlja Tuzla pri detekciji, evidenciji i obavještavanju o broju djece predškolskog uzrasta u riziku, a u svrhu pravovremenog pružanja podrške rane intervecije. Tu su i zajedničke edukacije i seminari radnika Zavoda i JZNU Doma zdravlja Tuzla, pružanje podrške i savjetodavnog rada s roditeljima djece i učenika Zavoda Rad na ranoj detekciji razvojnih smetnji kod djece predškolskog uzrasta, osiguravajući kvalitetnu podršku prema individualnom planu za svako dijete. Podrazumijeva i omogućavanje pristupa uslugama ranog rasta i razvoja marginaliziranim skupinama djece predškolskog uzrasta.

Realizacija zajedničkih projekata za unapređenje predškolskog odgoja i obrazovanja djece
Predviđa i izradu publikacije o provedenim zajedničkim aktivnostima Zavoda i Doma zdravlja, kao i promociju rezultata zajedničkog rada.

Vezane vijesti

TUZLA