22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Energijska efikasnost u fokusu buduće saradnje Vlade TK i UNDP-a

Nastavak uspješne saradnje Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), sa akcentom na projekat povećanja energijske efikasnosti 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu, bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona sa rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom i njenim saradnicima.

Realizacija ovog projekta je stavljena u fokus Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i to će biti njihov prioritet u radu ove godine. Realizacija našeg zajedničkog projekta energijske obnove 200 javnih objekata značajno će ubrzati aktivnosti, imajući u vidu da bi Vladi i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice trebalo oko 13 godina ukoliko bi to samostalno realizirali“, pojasnio je premijer Halilagić izražavajući zadovoljstvo nivoom i kvalitetom dosadašnje saradnje Vlade TK i UNDP-a. Premijer je i pozvao UNDP i ponudio pomoć Kantona da, s obzirom na planove unaprjeđenja saradnje, razmisle i o otvaranju kancelarije UNDP-a u Tuzli. Time bi se znatno olakšala komunikacija i ubrzala realizacija budućih projekata.

Podsjećamo važnost projekta obnove 200 javnih objekata prepoznala je i Skupština Tuzlanskog kantona, te je podržala aktivnosti Vlade u vezi sa realizacijom projekta „Program energetske obnove zgrada javne namjene u nadležnosti Tuzlanskog kantona“. S tim u vezi već potpisano je i Mandatno pismo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te je definisano da će UNDP sa oko 800.000 Eura finansirati detaljne energetske audite i dizajne odabranih zgrada, a koje će biti predmet budućeg kredita EBRD-a. Kako je to ranije predviđeno radi se 8 miliona Eura kredita i 2 miliona Eura bespovratnih sredstava.

Osim ovog projekta premijer Halilagić i ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić su predstavnike UNDP-a upoznali da su Ministarstvo i Vlada u proteklom periodu izmjenom zakonskih propisa omogućili i jednostavnije instaliranje fotonaponskih panela za vlastite potrebe građana i poduzetnika, a što je naišlo na prilično pozitivne reakcije, kako javnosti, tako i drugih kantona.

Iz toga je proizašao naš novi cilj, a to je da motivišemo i građane i privredu da krenu u instaliranje fotonaponskih panela, te u tom razmišljamo i tražimo modele kako da to učinimo, da li sufinansiranjem ili na neke druge načine“, kazala je ministrica Ajšić pozivajući i UNDP da se priključe i realizaciji ovih aktivnosti.

Mi čekamo i odgovor Elektroprivrede, odnosno Vlade i Parlamenta Federacije BiH, koji izmjenama trenutnih zakona, treba da omoguće otkup viškova tako proizvedene energije, što se uskoro i očekuje jer se radi o već ranije pokrenutom procesu. To će stvoriti dodatni poticaj građanima i privredi da masovnije i snažnije krenu u ovom pravcu“, kazao je premijer Halilagić.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je predstavnike Vlade Tuzlanskog kantona upoznala sa programom koji je ove godine odobren za Bosnu i Hercegovinu, a koji podrazumijeva da bi u FBiH, putem Fonda za zaštitu okoliša za projekte zelene tranzicije trebalo biti stavljeno na raspolaganje oko 10 – 12 miliona Eura, što bi mogao biti jedan od potencijalnih pravaca za djelovanje u smislu subvencija“.

Na kraju sastanka učesnici su se složili da Vlada i UNDP imaju stabilnu i snažnu saradnju, izuzetno značajan projekat koji je u toku, a što je dobar temelj da se razmišlja i o unaprjeđenju postojeće saradnje, kako u pravcu energijske efikasnosti, tako i u pravcu zbrinjavanja otpada.

Vezane vijesti

TUZLA