25 C
Tuzla
28.05.2024.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima – Migrantska kriza veliki izazov

Evropska komisija je, na preporuke Evropskog parlamenta, 18. oktobar proglasila Evropskim danom borbe protiv trgovanja ljudima.

U potrazi za boljim životom, zaradom ili avanturom, veliki broj osoba, mahom žena, postane žrtvom trgovine ljudima.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine/Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, u saradnji sa Fondacijom „Lara” iz Bijeljine i Udruženjem „Žene sa Une“ Bihać, danas u Sarajevu organizuje konferenciju za medije s ciljem povećanja informisanosti i mobilazacije građana i predstavnika/ca institucija o savremenim izazovima i rizicima trgovine ljudima koje donose masovne migracije preko teritorije Bosne i Hercegovine.

Današnja konferencija je završna aktivnost kampanje “Podizanje svijesti javnosti o trgovini ljudima u migracionim tokovima”.

Na konferenciji za medije će biti predstavljene aktivnosti koje su prethodno realizovane u okviru te kampanje, trenutna situacija u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i strateški planovi za naredni period, kao i odgovor nadležnih službi na trgovinu ljudima u migracionim tokovima.

Migrantska kriza je postavila veliki izazov pred nadležne službe i nevladine organizacije kako da na efikasan i koordinisan način odgovore na taj problem. To se naročito reflektuje u identifikaciji (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima među migrantima i izbjeglicama budući da migracije u velikoj mjeri funkcionišu na bazi krijumčarenja i trgovine ljudima.

Zbog toga je jako bitno raditi na ranoj identifikaciji i efikasnoj intervenciji u cilju sprečavanja trgovine ljudima i umanjenju ranjivosti migranata prema zloupotrebi i eksploataciji. Pored kontrole migrantskih prolazaka, prevencije i sprečavanja krijumčarenja i trgovine ljudima, veoma važan izazov je i rad na prevenciji radikalizacije javnosti, ksenofobije i netrpeljivosti prema migrantima.

– Zbog toga smo i ove godine obilježavanje 18. oktobra treba iskoristili da pošaljemo snažniju poruku da je trgovina ljudima teško kršenje osnovnih ljudskih prava i da se samo kroz zajedničko djelovanje svih relevantnih aktera u procesu – institucija, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija i tijela, možemo efikasno suprotstaviti toj pojavi – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Vezane vijesti

TUZLA