-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Federalni inspektorat za hranu zabranio prometovanje 21,5 tone sirovih sjemenki bundeve u ljusci

Federalni inspektorat za hranu je dana osmog februara ove godine zbog zdravstvene neispravnosti, naložio vraćanje dobavljaču ili uništenje 21,5 tone sjemenki bundeve porijeklom iz Ukrajine.

Naime, u postupku redovnog inspekcijskog nadzora kod subjekta u poslovanju s hranom sa sjedištem u Sarajevu, u prostorijama skladišta subjekta nadzora zatečen je proizvod sirova sjemenka bundeve u ljusci isteklog roka trajanja koji je, shodno odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Službeni list RBiH“ broj 2/92), zdravstveno neispravan.

Imajući u vidu činjenicu da se na tržište može staviti samo zdravstveno ispravna hrana, federalni inspektor za hranu je naložio da se zdravstveno neispravan proizvod sirove sjemenke bundeve u ljusci vrati dobavljaču ili  uništi, ukoliko povrat istih nije moguć a shodno odredbama člana 42, stava 2. tačke c) Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu sa odredbama propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja („Službeni glasnik BiH“ br. 5/13).

Vezane vijesti

TUZLA