23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Francuska predložila nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi

Francuska je predložila nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojoj se traže opcije za mogući nadzor UN-a nad prekidom vatre u Pojasu Gaze i prijedlozi za pomoć palestinskim vlastima da preuzmu odgovornost.

– To je ambiciozan projekat. Trebat će vremena – izjavio je francuski ambasador u UN-u Nicolas de Riviere o tekstu, za koji će biti potrebno najmanje devet glasova za i bez veta ostale četiri stalne članice – Sjedinjenih Država, Britanije, Rusije i Kine.

Nacrt rezolucije, u čiji je uvid došao Reuters, također poziva na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, i zahtijeva trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca koje Hamas i drugi još drže u Gazi.

Izraelski saveznik, Sjedinjene Države suzdržale su se od glasanja prošlog mjeseca da dopuste 15-članom vijeću da zahtijeva hitan prekid vatre za muslimanski mjesec posta ramazan, koji se završava iduće sedmice, i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. Zaraćene strane ga nisu provele.

Primirje, uključujući oslobađanje nekih talaca, posljednji put je postignuto u novembru.

Nacrt teksta UN-a osuđuje napade Hamasa 7. oktobra. Hamas je 2007. zbacio palestinske vlasti u Pojasu Gaze.

Skupa s nastojanjima da se okonča rat, rastao je globalni pritisak za nastavak napora da se postigne dvodržavno rješenje – s nezavisnom palestinskom državom uz Izrael.

U nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti “odlučuje se da hitno treba postići pregovaračko rješenje kroz odlučne i nepovratne mjere koje poduzimaju strane prema rješenju dvodržavnom rješenju u kome dvije demokratske države, Izrael i Palestina, egzistiraju jedna pored druge u miru”.

Također poziva na “masovnu isporuku humanitarne pomoći” civilima u Gazi.

Globalni autoritet za sigurnost hrane upozorio je da je glad neminovna u dijelovima Gaze, gdje je više od tri četvrtine od 2,3 miliona ljudi protjerano iz svojih domova, a dijelovi teritorije su u ruševinama.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA