18.9 C
Tuzla
01.03.2024.

Glas zajednice: „Vizija do 2050.” i održiva budućnost Banovića

Forum “Vizija do 2050” održan je u Banovićima u okviru programa “Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra).

Forum je izazvao veliko interesovanje građana. Bio je odlična prilika da svi građani podijele svoju viziju budućnosti Općine Banovići do 2050. godine i učestvuju u oblikovanju svoje lokalne zajednice.

Općina Banovići uveliko se oslanja na eksploataciju uglja, što je čini posebno ranjivom na izazove koje donosi energetska tranzicija. Prepoznajući ove izazove, Općina je poduzela proaktivne korake tražeći podršku međunarodnih institucija. Glavna poruka koja se ističe tokom  saradnje sa partnerima je da se život nastavlja i nakon prestanka eksploatacije uglja. Pravedna tranzicija zahtijeva strateško opredjeljenje i jasne planove za korištenje sredstava dodijeljenih posebno za ovu svrhu.

Događaj je otvorio Bego Gutić, načelnik Općine Banovići. Gospodin Gutić je istakao da Općina Banovići, u saradnji sa Štokholmskim institutom za okoliš (SEI) i Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini, učestvuje u programu „BiH SuTra“ koji podrazumijeva dvije faze. „Prva faza usmjerena je na edukaciju, dok druga faza uključuje saradnju sa SEI-om na razvoju projektne dokumentacije za dva predložena projekta. Prvi projekat ima za cilj poboljšanje vodosnabdijevanja kroz izgradnju primarne vodovodne mreže u općini Banovići. Drugi projekat je transformacija sistema grijanja u Banovićima, kroz zajednički rad sa SEI-om“, rekao je g. Gutić.

Gutić je istaknuo i kako je forum „Vizija do 2050.” poslužio kao edukativna platforma za podizanje svijesti građana o trendovima energetske politike koje definiše Europska unija, poput dekarbonizacije i provedbe Zelene agende.

Učesnici foruma su poseban naglasak stavili na turističke potencijale Banovića.

Općina Banovići je kreirala i online anketu, kako bi osigurala aktivno učešće građana. Ova digitalna platforma omogućava onima koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati forumu da daju svoje prijedloge, osiguravajući da kolektivna snaga i iskustvo zajednice oblikuju njenu budućnost.

RTV Slon

 

Vezane vijesti

TUZLA