18 C
Tuzla
13.06.2024.

Globalne cijene prehrambenih proizvoda porasle u julu

Globalne cijene prehrambenih proizvoda porasle su u julu, pod uticajem ukidanja Crnomorske inicijative za žito i novih trgovinskih ograničenja na rižu, izvijestila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se trguje na globalnom nivou, u julu je u prosjeku iznosio 123,9 poena, što je 1,3 posto više u odnosu na prethodni mjesec, dok je 11,8 posto ispod nivoa iz jula 2022. godine.

Povećanje je potaknuto naglim skokom FAO indeksa cijena biljnog ulja, koji je porastao za 12,1 posto u odnosu na juni nakon sedam mjeseci uzastopnog pada.

Međunarodne cijene suncokretovog ulja porasle su za više od 15 posto u julu, uglavnom zbog obnovljenih neizvjesnosti oko izvoznih zaliha nakon odluke Ruske Federacije da prekine implementaciju Crnomorske inicijative za žito.

Svjetske cijene palminog, sojinog i ulja repice porasle su zbog zabrinutosti za izglede za proizvodnju u vodećim zemljama proizvođačima.

FAO indeks cijena žitarica pao je za 0,5 posto u odnosu na juni, potaknut padom međunarodnih kotacija grubog žita od 4,8 posto zbog povećanih sezonskih zaliha kukuruza iz tekućih žetvi u Argentini i Brazilu i potencijalno veće proizvodnje od očekivane u Sjedinjenim Državama.

Međutim, međunarodne cijene pšenice porasle su za 1,6 posto, što je njihov prvi mjesečni rast u posljednjih devet mjeseci, zbog neizvjesnosti oko izvoza iz Ukrajine, kao i kontinuiranih sušnih perioda u Sjevernoj Americi.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA