25 C
Tuzla
28.05.2024.

Grad Tuzla izdvojio preko 2 miliona KM za podršku 18 organizacija

Iz Budžeta Grada Tuzla izdvojena su sredstva u iznosu od dva miliona i 610 hiljada konvertibilnih maraka za 18 organizacija usmjerenih na oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ljudskih prava, prevencije nasilja nad ženama, brige za osobe treće životne dobi, djecu, mlade i osobe s invaliditetom, napuštene životinje, kao i oblasti kulture i sporta. U Gradskoj upravi Tuzle upriličeno je potpisivanje ugovora gradonačelnika Lugavića sa predstavnicima ovih organizacija.

Dodatna sredstva iz Budžeta Grada Tuzla su ove godine izdvojena za Udruženje Vive žene Tuzla. Voditeljica Sigurne kuće ističe da je veoma značajno što je Grad prepoznao važnost povećanja finansijskih i planiranih sredstava u budžetu za ovo udruženje koje igra značajnu ulogu ne samo na području Tuzlanskog kantona, nego i cijele Bosne i Hercegovine.

„Podrška u smislu sufinansiranja Sigurne kuće za žene i djecu žrtve nasilja u porodici je jako značajno budući da mi nikada ne možemo predvidjeti koliko ćemo na godišnjem nivou imati smještenih žrtava. Posebno je značajno ako govorimo iz pozicije protekle godine, gdje smo imali najveći broj žrtava koje su smještene u Sigurnu kuću otkako ona postoji“, kazala je Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće Udruženja Vive žene Tuzla.

Grad Tuzla već četvrtu godinu zaredom finansijski podržava i Udruženje Novi horizonti Tuzla.

„Naša djeca, odnosno oboljeli od dijabetesa tipa I napokon žive život sa manje boli zahvaljujući ovoj finansijskoj podršci i tome što iznos finansijskih sredstava neophodan za kupovinu senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi namirujemo ovim sredstvima iz budžeta Grada Tuzla“, kaže Indira Bektić, predsjednica Udruženja građana, roditelja, prijatelja djece sa dijabetesom Novi horizonti Tuzla.

Dodatna sredstva osigurana su i za organizaciju Koraci nade, Merhamet, Crveni križ te Udruženje penzionera. Grad Tuzla je jedini koji iz budžeta podržava organizaciju Koraci nade, a pored toga novina je i da će se ove godine izdvojiti sredstva za nabavku narukvica za dementne osobe.

„Putem Crvenog križa i sredstava koja odvajamo iz budžeta će se izvršiti nabavka narukvica za dementne osobe. Želimo biti humani i u tom pogledu, da znamo gdje se one nalaze da ne bi došlo do neželjenih ili najneželjenijih posljedica kada oni odu od kuće, a ne znaju gdje se nalaze“, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Gradonačelnik ističe da kroz ovaj budžet Grad Tuzla pokazuje svoju empatiju prema svim građankama i građanima, kao i spremnost da naprave što bolji kvalitet života kroz pomoć onima kojima je to potrebno.

Vezane vijesti

TUZLA