18.9 C
Tuzla
23.06.2024.

Građani poručili poslanicima NSRS: Nemojte podići ruku za ovakav sraman zakon

Nemojte podići ruku za ovakav sraman zakon – poručili su poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske učesnici okupljanja na Trgu krajine u Banjoj Luci, nakon čega su se u mirnoj šetnji uputili ka Narodnoj skupštini koja danas razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizira kleveta.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je u obraćanju okupljenim građanima kazao da je ovo pitanje slobode svakog pojedinca u Republici Srpskoj.

– Ako ovo prođe na glasanju, šta možemo očekivati sljedeći put? Da nam oduzmu slobodu kretanja, da nam oduzmu pravo na liječenje, ili bilo koje drugo ustavom zagarantovano pravo i slobodu. Zato moramo danas jasno i glasno poručiti narodnim poslanicima ‘nemojte podići ruku za ovakav sraman zakon’ – istaknuo je Vukelić.

Kaže da ovaj zakon neće donijeti Narodna skupština, već svaki narodni poslanik u većini, imenom i prezimenom, koji podigne ruku i pritisne „da“.

– Zato je svako od vas pojedinačno odgovoran, a ne kao kolektivno tijelo – poručio je Vukelić poslanicima.

Po njegovim riječima, namjerno iskrivljuju činjenice kada kažu „ovakav zakon postoji u EU“.

– Da, postoji u nekim zemljama, ali u tim zemljama pravosuđe nije pod političkom kontrolom, u tim zemljama novinari ne idu u zatvor.  Kad kažu smanjili smo novčane kazne i izbacili smo uvredu. Da, tačno, ali nije suština u novčanim kaznama. Suština je u krivičnom progonu. On može trajati u ovoj zemlji i do pet godina – naglasio je Vukelić.

Kaže da ovo nije borba za klevetu, „pravi novinari se bore protiv klevete“.

– Kleveta je već sankcionisana postojećim zakonom protiv klevete koji postoji u građanskoj parnici. Oni koji žele da nam podmetnu da se mi borimo za dezinformacije, laži i klevetu. Ne, mi se borimo protiv ovakvog načina koji oni žele postaviti da nas krivično progone, oduzimaju pasoš i sprečavaju kretanje ukoliko se protiv vas pokrene krivični postupak – naveo je Vukelić.

Za istinu bez okova, javni interes iznad svega. Sloboda govora nije zločin, mišljenje nije zločin – istaknuo je na kraju Vukelić.

Od kada je Vlada RS utvrdila ovakav nacrt zakona uslijedile su kritike i negativne reakcije novinara, domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA