Hajdučka trava (kunica) i njena moć: zašto se hajdučica smatra čuvaricom zdravlja

Hajdučka trava, poznata i kao hajdučica, stolisnik ili ranjenik, kunica, jedna je od onih biljaka koje rastu skoro svuda, biljka je koju mnogi zovu korovom, a malo ko poznaje njenu vrijednost. U tekstu saznajte viš o hajdučkoj travi i njenom benefitu za zdravlje. 

Hajdučka trava, poznata i kao hadučica, hajdučica, stolisnik ili ranjenik, kunica, jedna je od onih biljaka koje rastu skoro svuda, uz puteve, na livadama, u dvorištima, pa i na surovom, kamenitom tlu. U isto vrijeme, rijetko se ko zaustavi da je pogleda pažljivije. Iako naizgled skromna i često pogrešno svrstana među obične korove, ova biljka krije nevjerovatnu snagu u svakom svom dijelu.

Narodni nazivi i prepoznatljiv izgled

List hajdučke trave izbliza, biljke poznate po čipkastoj strukturi
List hajdučke trave – tradicionalno prepoznatljiv po čipkastoj strukturi

Njena stabljika je tanka, ali čvrsta, prekrivena sitnim dlačicama, a listovi su perasto razdijeljeni, nalik čipki. Cvjetovi su bijeli ili nježno ružičasti, skupljeni u guste cvatove. Upravo zbog takve građe u narodu je poznata i kao čipkasta trava. Ipak, najviše se zadržao naziv hajdučka trava jer su, prema predanjima, upravo hajduci nosili osušene cvjetove u torbi kako bi zaustavili krvarenje i liječili rane u šumi.

U Hercegovini je zovu hajdučica, a u drugim krajevima stolisnik, zbog brojnih sitnih listova koji podsjećaju na stotinu malih iglica. Ime „ranjenik“ takođe nosi simboliku; ne samo da liječi rane na koži, nego i one unutrašnje, kao što su probavne tegobe, upale i nervna napetost.

Možda će vas zanimati i ovo: 

Zambakovo ulje pravi se sada: recept za prirodnu njegu kože i kućni lijek

Ljekoviti sastojci skrivaju se u jednostavnosti

Uprkos svojoj jednostavnosti, hajdučka trava je prava mala apoteka. Bogata je etarskim uljima (posebno azulenom), gorkim materijama, flavonoidima, taninima, smolama i holinom, koji djeluje protuupalno i opuštajuće. Azuleni joj daju blago plavičastu boju kada se destiluje ulje, što je karakteristično za visokokvalitetne biljne ekstrakte.

Pored toga, stolisnik sadrži i mineralne soli, vitamin C i gorke principe koji stimulišu lučenje probavnih sokova, čime pomaže boljoj apsorpciji hranjivih tvari u organizmu. Zbog svega toga, često se koristi i u biljnim mješavinama za regulaciju apetita i jačanje imunološkog sistema.

Kada i kako se bere hajdučka trava

Hajdučka trava u prirodnom rastu prije berbe
Samonikla hajdučka trava prije branja u prirodnom okruženju – spremna za berbu u julu i avgustu

Najljekovitiji dio biljke je cvijet, koji se bere od juna do avgusta, kada biljka najviše miriše i kada je najbogatija djelatnim supstancama. Cvjetove treba brati za sunčanih dana, poslije što je rosa ishlapila, i to s nožem ili makazama kako ne bi došlo do oštećenja stabljike i korijena.

Suši se u tankom sloju, na prozračnom i sjenovitom mjestu, a najbolje je to raditi na platnu, papiru ili rešetki, nikako direktno na betonu ili plastici. Kada se potpuno osuši, čuva se u papirnim vrećicama ili staklenim teglama, na tamnom i suhom mjestu. Ako cvjetovi zadrže prirodnu boju i karakterističan miris, sušenje je uspjelo.

Čaj koji čisti krv, umiruje želudac i pomaže koži

Cvijet hajdučke trave koji se koristi za pripremu ljekovitog čaja
Cvijet hajdučke trave – najljekovitiji dio biljke koji se koristi u čajnim terapijama

Čaj od hajdučke trave koristi se kod raznih problema: bolnog i nervoznog stomaka, grčeva, nadutosti, loše probave i menstrualnih bolova. Posebno se preporučuje kada su prisutni simptomi povezani sa stresom, jer djeluje blago sedativno, bez izazivanja pospanosti.

Njegova popularnost raste i među mladima koji se bore s aknama. Pijenje čaja od stolisnika pomaže u čišćenju krvi i smanjenju unutrašnjih upalnih procesa, što često dovodi i do smirenja stanja na koži. Takođe je koristan kao blaga potpora tokom detoksikacije organizma, jer stimuliše rad bubrega i znojenje.

Možda će vas zanimati i ovo: 

Čuvarkuća: Prirodni štit za tijelo, dom i duh

Recept za čaj od hajdučke trave

Jednu kašičicu suhe hajdučke trave preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji deset minuta. Nakon toga procijediti i piti dok je toplo, bez dodataka. Preporučuje se piti tri puta dnevno, pola sata prije jela. Kod akutnih tegoba čaj se pije sedam dana zaredom, a kod blažih stanja može i kao povremena preventiva.

Ako je želudac posebno osjetljiv, čaj se može kombinovati i s kamilicom ili nanom, a za jače pročišćavanje krvi s koprivom i nevenom. Ove kombinacije nisu agresivne, ali dodatno pojačavaju efekat.

Med i hajdučica – prirodna snaga za srce i krvne sudove

Osušena hajdučka trava koja se koristi u kombinaciji s medom za jačanje srca
Hajdučka trava za prirodni pripravak s medom

Osim kao čaj, hajdučka trava može se koristiti u kombinaciji sa medom. Ova mješavina se od davnina koristi za jačanje srca, poboljšanje krvne slike i regulaciju pritiska. Suha biljka se fino samelje, pa se pomiješa s medom u omjeru jedna kašika biljke na tri kašike meda. Čuva se u staklenoj tegli, a koristi po jedna kašičica ujutro i navečer. Djeluje postepeno, ali donosi osjetno olakšanje kod hroničnog umora i slabije cirkulacije.

Ova kombinacija se u narodnoj medicini preporučivala i ženama u postporođajnom oporavku, jer vraća snagu i smanjuje rizik od upala.

Oblog za ranu iz prirode

Svježa hajdučka trava spremna za oblog kod rana i povreda
Svježa hajdučka trava – koristi se za obloge kod manjih rana i ogrebotina

U svježem obliku, hajdučka trava se može zgnječiti i staviti direktno na posjekotine, ogrebotine, pa čak i blaže opekotine. Njen antiseptični učinak sprečava razvoj infekcija, a flavonoidi ubrzavaju zarastanje. Ovaj način korištenja posebno je bio važan u prošlosti, kada nisu postojali zavoji ni dezinfekciona sredstva – trava se vezivala maramom ili krpom direktno na ranu i često je pomagala bolje od farmaceutskih preparata.

Neke žene su ovu biljku koristile i kao blagi oblog kod bolnih zglobova, jer može ublažiti zapaljenja kada se kombinuje s gospinom travom i maslinovim uljem.

Možda će vas zanimati i ovo: 

Zova u narodnoj medicini i kuhinji: Kako napraviti domaći sirup

Trava koja zna gdje treba da izraste

Hajdučka trava
Hajdučka trava, poznata i kao hadučica, hajdučica, stolisnik ili ranjenik, jedna je od onih biljaka koje rastu skoro svuda,

Hajdučka trava je biljka koja se sama snalazi, raste tamo gdje je tlo siromašno, gdje druge biljke odustaju. Upravo u toj jednostavnosti leži njena moć. Nije zahtjevna, ne traži pažnju, a daje mnogo. Naši stariji bi rekli: to je trava koja nikne tamo gdje je najpotrebnija. I možda baš zato, nikada nije prestala da bude korisna.

Možda će vas zanimati i ovo: 

Voće i povrće koje ne treba držati u frižideru, evo kako ga pravilno sačuvati

 

više iz ove kategorije