8.9 C
Tuzla
29.02.2024.

Hajvaz: Femicid je nešto što se u konačnici dogodi kao posljedica

O nasilju se govorilo i na panelu o temi ”Institucionalna saradnja u oblasti prevencije i borbe protiv svih oblika rodno zasnovanog nasilja nad ženama” čiji je organizator Udruženje ”Ženska vizija”.

”Femicid je nešto što se u konačnici dogodi kao posljedica, zato smo rekli da se ne događa slučajno, jer prije femicida događa se dugotrajno trpljenje nasilja žene koja se da li odlučiti prijaviti nasilje ili ne odluči. Mislimo da je prevencija broj jedan, treba osvijestiti građane”, rekla je Amela Hajvaz, predsjednica Udruženja ”Ženska vizija”. 

Učestvovali su predstavnici nadležnih gradskih službi i institucija. Cilj je bio sagledati uzroke i posljedice nasilja koje završava femicidom. 

”Grad Tuzla podržava sve kampanje koje imaju za cilj sprječavanje i suzbijanje nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Još 2014. godine Grad Tuzla je usvojio Protokol o postupanju ukoliko se desi nasilje u porodicama i to se radi sve do danas”, navela je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla. 

Učesnici panela su se osvrnuli i na međuvršnjačko nasilje.

”Imamo dosta slučajeva nasilja i u porodici i vršnjačkog nasilja, pogotovo nakon ovih dešavanja u Srbiji i Lukavcu, škole su ozbiljno shvatile sadašnju situaciju, sve više nam upućuju mladih na tretmane i radimo to već duže vremena, pravi se mala lista čekanja”, dodao je Nedim Osmanović, socijalni radnik u Domu zdravlja Tuzla. 

Šta su nadležni u TK uradili na prevenciji nasilja?

Vezane vijesti

TUZLA