23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Hitna sjednica Skupštine TK: Iz minute u minutu

Posljednje ažuriranje u 13:00 sati

Sjednica Skupštine hitnog karaktera zakazana je za danas a poseban akcenat stavljen je na ubistvo Amre kahrimanović koje se dogodilo 7. februara u Tuzli. Sjednicu Skupštine TK tražili su i građani putem Inicijative koja je predana Kantonalnoj skupštini.

Informacije o ovoj temi pratite iz minute u minutu:

13:00 – Sjednica Skupštine TK je završena.

12:52 – Skupština TK iznijela je niz zaključaka o kojima su se zastupnici izjašnjavali. Među onima koji nisu dobili potrebnu većinu je zaključak da svi članovi nezavisnog odbora podnesu ostavku, kao i da ministar unutrašnjih poslova TK podnese ostavku a ukoliko to ne uradi da Odluka bude na premijeru TK da pokrene njegovu ostavku.

12:50 – Nastavljena je sjednica Skupštine TK hitnog karaktera. Podsjećamo, zastupnici razmatraju Informaciju o stanju sigurnosti u kantonu sa posebnim fokusom na ubistvo koje se 7. februara dogodilo u Tuzli, kada je policijski službenik Elvis Ćustendil ubio Amru Kahrimanović, ispalivši nekoliko hitaca u nju. Istragu o ovom ubistvu preuzeo je FUP.

11:30 – Pauza u trajanju od 30 minuta.

11:24 – Nakon rasprave zastupnika u Skupštini TK, predsjedavajići Kantonalne skupštine Žarko Vujović iznio je nekoliko zaključaka današnje sjednice. I to: Traže od FUP-a da što hitnije završe postupak istrage u vezi tragičnog događaja od 7. februara kada je na brutalan način ubijena Amra Kahrimanović te da o tome upozna javnost. Osi mtoga, traže od nadležnih pravosudnih institucija da na osnovu rezultata istrage FUP-a preduzmu radnje i mjere iz svoje nadležnosti prema svima onima koji su direktno ili indirektno uključeni u ovaj slučaj. Istaknuto je i da podržavaju građanski aktivizam u pogledu otkrivanja i prikazivanja svih oblika nepravilnosti u društvu.

Upoznavanje i razmatranje Informacije o sigurnosnoj situaciji u TK

11:20 – Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine TK Boris Krešić nakon izlaganja zastupnika istakao je kako će policijskom službeniku Elvisu Ćustendilu koji je 7. februara ubio Amru Kahrimanović Tužilaštvo TK podići optužnicu a sudit će mu Kantonalni sud.

11:15 – Zastupnica u Skupštini TK Hasiba Kurtić pozvala je sve ministre i zastupnike u Kantonalnoj skupštini da svi potpišu ostavke i predaju mandat ukoliko bi se time zadovoljilo mišljenje javnosti. Smatra da ljudi čije se ostavke traže ne trebaju to uraditi niti bi trebali biti sankcionisani zbog čina pojedinca, jer kako kaže niko od nas ne može predvijeti šta je kome u glavi.

„ Predlažem evo da ne morališemo nego da svi damo ostavku i ako već hoćemo da budemo moralni onda svi trebamo potpisati ostavke i predati mandat i dovesti neke druge ukoliko mi nismo opet odgovorili zadatku“, naglasila je Kurtić.

11:07 –  Poslanica PDA-a u Skupštini TK Lejla Ćebić Đerzić istakla je kako ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović treba da podnese ostavku i to iz moralnih razloga prije svega.

„ Postavljam pitanje, ima li ministar uopšte potrebu da se obrati danas nama prisutnima? Ostavka ministra Mehanovića bila bi moralni čin i značila bi moralnu odgovornost“, navela je Ćebić Đerzić.

11:03 – Zastupnik u Skupštini TK Muamer Zukić (SDA) tokom svog izlaganja naglasio je da je potrebno provesti sve potrebne mjere kako bi se došlo do informacije ko je odgovoran za ubistvo Amre Kahrimanović. Također, poziva nadležne da preduzmu sve mjere protiv onih koji su odgovorni u sistemu i da oni trebaju odgovarati.

„ Posebno je ovo teška tematika jer je ubistvo izvršila državna ruka i vjerujem da trebaju biti sankcionisani svi oni koji su odgovorni“, istakao je Zukić.

Muamer Zukić, zastupnik SDA-a u Skupštini TK

10:55 – Također, Klub zastupnika SDA-a u Skupštini TK pozivaju Misiju OSCE-a da Kantonalnoj skupštini dostavi informaciju o sigurnosnoj situaciji u TK, sjeveroistočnoj Bosni kao i drugim kantonima u FBiH

10:50 – Klub SDA-a također je predložio nekoliko zaključaka o kojima će se naknadno razmatrati. Tražili su od Tužilaštva TK i Federalne uprave policije da u najkraćem roku istraže i rasvijetle okolnosti pod kojima se ubistvo Amre Kahrimanović desilo te pozivaju na pokretanje procedure protiv svih onih koji su u ovom slučaju napravili propuste.

10:45 –  Klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK iznio je svoj politički stav o ubistvu Amre Kahrimanović, a to je da se treba preduzeti politička odgovornost, odnosno da ministar unutrašnjih poslova TK podnese ostavku, a ukoliko to ne želi uraditi onda je na dužnosti Premijera TK Irfana Halilagića da donese Odluku o smjeni ministra.

Dževad Hadžić, zastupnik SDP-a u Skupštini TK

10:43 – U izvještaju se također navodi da su  se protiv policijskog službenika Elvisa Ćustendila koji je ubio Amru Kahrimanović vodili interni postupci i to zbog uzrokovanja saobraćajne nezgode pod dejstvom alkohola te zbog prijave građana na neprofesionalno postupanje prilikom izvođenja operativno taktične radnje, a koja je odbačena zbog nedostatka dokaza.

10:40 – Zastupnicima u Skupštini TK predstavljen je detaljan izvještaj o dešavanju 7. februara kada je policijski službenik Elvis Ćustendil ubio Amru Kahrimanović, ispalivši u nju nekoliko hitaca. U informaciji se navodi da Elvis Ćustendil ranije nije imao prijava za nasilno ponašanje.

10:38 – Sigurnosna situacija Tuzlanskog kantona na zadovoljavajućem je nivou, zaključeno je na proširenom Kolegiju direktora Uprave policije MUP-a TK.

10:30 – U informaciji o stanju sigurnosti na području TK navedeno je da je na području našeg kantona u 2023. godinu zabilježeno manje izvršenja krivičnih djela za 5 posto u odnosu na isti period prošle godine. Također, istaknuto je da se dogodilo 11 ubistava i 44 samoubistva.

10:24 – Jednoglasno je utvrđen dnevni red sjednice Skupštine sa jednom tačkom i to: Razmatranje informacije o stanju sigurnosti u TK sa posebnim osvrtom na tragični događaj 7. februara.

10:10 – Također, sjednici Skupštine hitnog karaktera prisustvuje i direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman, koji je prilikom dolaska na sjednicu porodici ubijene Amre Kahrimanović izjavio saučešće, na što oni nisu reagovali okrenuvši mu leđa.

10:03 – Sjednici Skupštine TK prisustvuju brat i sin ubijene Amre Kahrimanović. Izjave saučešća nisu htjeli primiti od ministara u Vladi TK.

10:00 – Počela je hitna sjednica Skupštine TK o sigurnosnoj situaciji nakon ubistva Amre Kahrimanović. Kantonalna vlada u srijedu je na vanrednoj sjednici razmatrala i Skupštini dostavila informaciju o stanju sigurnosti na području kantona sa posebnim akcentom tragičnog događaja koju je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova TK.

Foto: RTV Slon/ Sjednica Skupštine TK

 

Vezane vijesti

TUZLA