17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Hoće li nova Federalna vlada usvojiti Zakon da minimalna plata iznosi 1.000 KM ?

Od novoizabranih ministara i premijera očekuje se mnogo, ali borba radnika za bolja prava i veća primanja nešto je što ih je dočekalo na samom početku mandata. Jedno od prioritetnih, svakako je pitanje povećanja minimalne plate.

Ono što nas kao Savez samostalnih sindikata BiH donekle ohrabruje je činjenica da je novoizabrani premijer na dva mjesta u svom ekspozeu iskoristio podatke o sindikalnoj potrošačkoj korpi i na nekoliko mjesta je naveo da će raditi na tome da se što prije usvoji Zakon o minimalnoj plati tako da to daje malu dozu optimizma ništa previše, pred nama je vrijeme”, istakla je Lejla Čaušević Sućeska, Savez samostalnih sindikata BiH

Nacrt Zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM koji je predložio Savez samostalnih sindikata usvojen je još prije godinu dana. Od nove Vlade kako navode, očekuju da sumiraju javnu raspravu i vrate zakon u parlamentarnu proceduru.

Očekujemo od novoizabranih zastupnika da ovu brojku imajući u vidu sve pokazatelje iz potrošačke korpe svojim amandmanima dodatno poboljšaju”, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Rast cijena doveo je do toga da je potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec sve bliža iznosu od tri hiljade KM, a iz Saveza samostalnih sindikata kazali su da se u taj iznos ne ubrajaju krediti koje građani otplaćuju. 

Ne ulaze stanarine jer zaboravljamo da mnogi radnici stanuju privatno nemaju svoju stambenu jedinicu. Činjenica je da je potrošačka korpa gotov tri hiljade a sadašnja najniža plata 596 KM, mi smatramo da bi hiljada bila nivelacija tih plata, bitno nam je da donesemo Zakon”, rekao je za RTV Slon Fahrudin Šahović, predsjednik Samostalnih sindikata TK.

Uzimajući u obzir činjenicu da sve više radne snage odlazi iz Bosne i Hercegovine u potrazi za sigurnijim i stabilnijim životom, usvajanjem ovog Zakona građani bi dobili tračak nade za ostanak i opstanak u našoj državi.

Da na taj način ljudima damo mali signal da vrijede, da su poštovani, uvaženi i da ljudi koji su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti rade u njihovu a ne u svoju korist”, navodi Lejla Čaušević Sućeska, Savez samostalnih sindikata BiH.

Da status radnika nikad nije bio gori, mišljenja su iz Kantonalnog Saveza samostalnih sindikata, stoga će osim Zakona o minimalnoj plati od nove vlasti tražiti i poboljšanje Zakona o radu.

U prvom redu potpisivanje opšteg Kolektivnog ugovora koji bi važio za cijelu Federaciju i sve radnike i poslodavce i logično da taj ugovor uslovi potpisivanje grantskih Kolektivnih ugovora kako bi se poboljšao status radnika i zaštitila radnička prava”, istakao je Šahović.

Iako znaju da za sve treba vremena, Iz Sindikata ističu da usvajanje Zakona očekuju u prvim mjesecima rada nove Vlade Federacije BiH.

Vezane vijesti

TUZLA