20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je pismo ambasadoru Kanade u Ujedinjenim narodima Bobu Raeu u kojem traži od kanadske vlade da podrži prijedlog da Generalna skupština UN-a prizna 11. juli kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici širom svijeta.

Pismo koje je potpisao direktor IGK-a Emir Ramić poslano je i ministrici vanjskih poslova Kanade Melanie Joly.

Iz IGK-a navode da je genocid u Srebrenici jedno od najmračnijih poglavlja u nedavnoj historiji koji je rezultirao masakrom više od 8.000 bosanskih muslimanskih muškaraca i dječaka.

-Brutalnost i razmjere zločina počinjenih u genocidu u Srebrenici, pravno utvrđenog od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova, šokirala je svijet i istakla hitnu potrebu za međunarodnom intervencijom radi sprečavanja budućih zločina protiv čovječnosti – navodi se u pismu IGK-a.

Podvlači se da bi priznavanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja služilo kao podsjetnik na potrebu sprečavanja genocida i drugih masovnih zločina, počast žrtvama i preživjelima Srebrenice, te ponovno potvrđivanje kolektivnog opredjeljenja za poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

– Također bi pružilo priliku za obrazovne inicijative, komemorativne događaje i inicijative za promociju pomirenja i tolerancije. Na nacionalnom nivou, Kanada je već napravila korake u pravom smjeru. S prijedlozima usvojenim u Zastupničkom domu 2010. i 2015. godine, Kanada je priznala 11. juli svake godine kao Dan sjećanja na Srebrenicu u Kanadi i uključila genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na Srebrenicu kao dio ‘Mjeseca sjećanja, osude i osvješćivanja genocida’ – navodi se u saopćenju IGK-a.

Vezane vijesti

TUZLA