14 C
Tuzla
19.04.2024.

Individualna stambena ložišta najveći zagađivač zraka u Tuzli

Stanovnici Tuzle, prema mjerenju kvaliteta zraka žive u jednom od najzagađenijih gradova u BiH. Među najzagađenijim gradovima su i Sarajevo, Zenica i Lukavac. Loš kvalitet zraka posebno se osjeti tokom zime kada je sezona grijanja. Na kvalitet zraka veliki uticaj imaju sami građani, potvrđuju stručnjaci iz ove oblasti.

”Osjetimo u zraku i sumpor i smrad a to je isključivo od individualnog stambenog ložišta, naravno i od saobraćaja i zagađivača, ali osnovno su individualna stambena ložišta na fosilna goriva”, istakla je Lejla Ibrahimović, ekspertica za energetiku.

Ibrahimović ističe kako su građani spremni za promjene ukoliko ih se materijalno stimuliše. Upravo to radi i gradska vlast koja je kroz projekte sufinansiranja toplifikacije pomogla u gašenju oko hiljadu ložišta na ugalj, a građanima su ponudili druge ekološki prihvatljivije opcije.

Prije svega nabavka i ugradnja toplotnih pumpi, ugradnja peći na pelet, toplinsko izoliranje objekata i mogućnost priključenja stambenih objekata na centralno grijanje”, rekao je Esad Arnautović, projekt menadžer Društva za istraživanje i razvoj Tuzla.

Javni pozivi za sufinansiranje mjera smanjenja aerozagađenja u individualnim stambenim objektima na području Tuzle postoje i kako bi građani probudili svijest o zaštiti okoliša. To se želi postići i stalnom edukacijom građana o kvalitetu zraka, stoga je danas u Tuzli održana prva radionica o upravljanju kvalitetom zraka.

”Prije svega cilj projekta je da se podigne svijest građana Tuzle i ojačaju kapaciteti vezano za zaštitu okoliša i zdravlja kroz primjenu mjera aerozagađenja u stambeno poslovnim i stambenim objektima. Na neki način da se da značaj pravilnim upravljanjem kvalitetom zraka kroz primjenu tehničkih mjera, a i da se promovišu mjere koje je pokrenuo grad Tuzla”, navodi Arnautović.

Loš kvalitet zraka najviše utiče na osobe starije životne dobi i djecu. Ono što se građanima preporučuje tokom jutarnjih i večernjih sati, ukoliko nemaju potrebu, da ostanu u svojim domovima kako bi izbjegli udisanje štetnih čestica.

Vezane vijesti

TUZLA