13 C
Tuzla
23.02.2024.

Inicijativa građana Tuzle o sigurnosnoj situaciji u TK predata Skupštini, očekuje se hitna sjednica

U nedjelju su u Tuzli održani mirni protesti u povodu novog femicida u Tuzli u kojem je ubijena Amra Kahrimanović.

Građanska inicijativa sa pravnom osnovom predata je Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, saopćili su predstavnici Karton revolucije na svom FB Profilu. Kako kažu očekuju vanrednu sjednicu Skuštine kantona.

Ovom Inicijativom porodica ubijene Amre i građani/ke Tuzle traže:

1. Hitno sazivanje sjednice Vlade Tuzlanskog kantona na temu razmatranja sigurnosne situacije na Tuzlanskom kantonu, a najkasnije do srijede 14.02.2024. godine.

2. Hitno sazivanje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na temu razmatranja sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu, a najkasnije do četvrtka 15.02.2024. godine.

3. Smjenu ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona zbog sistemskih propusta koje nije spriječio, a koji su direktno uticali na počinjenje ubistva Amre Kahrimanović.

4. Pokretanje istrage, utvrđivanje odgovorne osobe i kažnjavanje za propust neevidentiranja odlaganja pištolja koji je korišten prilikom ubistva Amre Kahrimanović.

5. Smjenu i pokretanje disciplinske odgovornosti protiv svih drugih odgovornih osoba za sistemske propuste koji su doveli do tragičnog ubistva.

6. Usvajanje odluke i osiguravanje finansijskih sredstava za hitno uspostavljanje redovnih ljekarskih pregleda za sve policijske službenike u Tuzlanskom kantonu u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

Građanska inicijativa sa zakonskom osnovom

Vezane vijesti

TUZLA