5 C
Tuzla
17.04.2024.

Javni poziv za finansijsku podršku privukao mnogo aplikanata

I ove godine raspisan je Javni poziv za finansijsku podršku organizacijama koje se bave organizacijom kulturnih i sportskih manifestacija na prostoru Tuzle. Ovakva podrška ima ključnu ulogu u očuvanju identiteta, promociji različitosti i unapređenja kvaliteta života. Za sve zainteresovane održan je informativni sastanak kojem je prisustvovao veliki broj aplikanata.

Sa razvojem turizma, raste i broj kulturno – umjetničkih manifestacija. Već tradicionalno, Grad Tuzla finansira i sufinansira udruženja koja se bave organizacijom događaja s ciljem promovisanja kulturne slike grada na zrnu soli.

„Iz ovogodišnjeg budžeta Tuzle, planirano je oko 230 hiljada maraka, i to 117 hiljada za kulturne i 110 hiljada za sportske manifestacije.“ kazala je Marijana Ivaković, stručna savjetnica za normativno pravne poslove Grada Tuzla.

Na informativni sastanak došla je i Zlata Smajić. Želi se prijaviti na Javni poziv i dobiti sredstva za svoje udruženje kako bi mogli realizovati barem neke od mnogobrojnih projekata. Svi su kaže, jednako važni za građane Tuzle.

„Naše udruženje ima tri prepoznatljiva projekta, to su maloljetnička trudnoća, koji radimo u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Tuzlanskog kantona. Zatim radimo projekat „STOP! Đak na putu“ u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja TK i imamo projekat majčin dan za koji se evo upravo sada spremamo“ izjavila je Zlata.

Aplikanti koji ostvare pravo na finansiranje, mogu dobiti između 600 i 8000 KM. Za Damiru bi to bila sjajna prilika, jer se njeno, tek osnovano kulturnoumjetničko društvo već susreće sa poteškoćama.

„Za nas bi to jako puno značilo, posebno pošto smo mi nedavno osnovano udruženje koje nema svoje prostorije, nema svoje nošnje. Sami se finansiramo od članarina koje izdvajamo mjesečno za rad našega društva“ rekla je Damira Dedić, iz KUD-a Salis Tuzla.

Zainteresovani aplikanti svoje prijedloge mogu predati do početka marta, a bodovanje se vrši na osnovu ukupne vrijednosti predložene manifestacije i traženog iznosa sredstava iz budžeta.

Vezane vijesti

TUZLA