10 C
Tuzla
30.05.2024.

Je li realno da minimalna plata u FBiH od januara bude 1.000 KM?

Priča o minimalnoj plati u iznosu od 1.000 KM za sve radnike konačno bi mogla postati stvarna i to od početka naredne godine. Da bi ova ideja mogla biti realizovana, smatraju to i u Savezu samostalnih sindikata BiH, navodeći kako bi to građanima olakšalo život.

„Smatramo da bi ovaj Zakon bar donekle mogao amortizovati ove sve stvari koje su se do sada pojavljivale u smislu nedostatka novca. Imajući u vidu sva silna poskupljenja koja su nas zadesila od korone pa do danas i smatramo da će ovaj Zakon biti jedan veliki iskorak i za radnika i za sindikat“, kazao je za RTV Slon Adis Kečo, predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH.

S druge strane, Udruženje poslodavaca smatra da nije realno za očekivati da minimalna plata bude 1000 KM. To bi, smatraju, dovelo do smanjenja broja radnika, ili u konačnici zatvaranja firmi, ako ovaj Zakon ne bude regulisan na drugačiji način.

„A to su prije svega  izmjene Zakona o doprinosima, porezu na dohodak, kojim bi bilo nužno smanjiti opterećenje na cijene rada kako bi veliki dio zarađene plate radnika umjesto u Javne fondove išao direktno radniku i to je jedini način da prežive i poslodavci“, dodaje Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH. 

I dok Sindikat predlaže Zakonsko rješenje kojim se poslodavci obavezuju na osiguravanje 1.000 KM radnicima, poslodavci ipak imaju drugo rješenju. I tu je kako kažu, glavna razlika.

„Oni su predložili jedno kratkoročno rješenje koje se odnosi na mogućnost povećanja plata radnicima do 400 KM s tim da taj njihov prijedlog ne daje obećanje niti ulijeva nadu ni nama Sindikatima ni radnicima da će se to odnositi na sve radnike, nego da se to ostavlja na volju poslodavcu koji to na neki način može priuštiti“, smatra Kečo. 

Međutim, iz Udruženja poslodavaca tvrde drugačije. Prijedlog povećanja od 400 KM je samo privremena mjera, dok Federalna vlada ne nađe neko sistemsko rješenje.

„ Udruženje poslodavaca u FBiH već duže od osam godina radi sa vlastima i pokušava ih uvjeriti da moramo pod hitno napraviti odgovarajuće reforme kako bi se napravilo povoljnije poslovno okruženje što bi omogućilo povećanje svih plata u FBiH a ne samo minmalne plate“, istakao je Nenadić. 

Iako suprotnih stavova, u jednom se slažu – da je plata od 1.000 KM nedovoljna. Dugonajavljivani nacrt Zakona o minimalnoj plati trebao bi se naći pred parlamentarcima ovog mjeseca. Postavlja se pitanje hoće li priča imati dobar epilog, ili će ostati mrtvo slovo na papiru?

Vezane vijesti

TUZLA