15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Još se traga za posmrtnim ostacima oko 1.000 žrtava genocida u Srebrenici

Mreža za izgradnju mira danas je objavila da 28 godina nakon genocida u Srebrenici porodice žrtava još traže svoje najmilije.

Prema podacima, traga se za posmrtnim ostacima još oko 1.000 žrtava genocida u Srebrenici.

Izrazili su nadu da će posmrtni ostaci svih žrtava genocida uskoro biti pronađeni te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj, a svi počinioci genocida biti konačno procesuirani i adekvatno kažnjeni.

Podsjećaju da je u genocidu u Srebrenici ubijeno je 8.372 žrtava bošnjačke nacionalnosti, a u Potočarima će ove godine smiraj naći 30 žrtava genocida.

Među 30 žrtava genocida koje će ove godine biti ukopane, četiri su maloljetnika: najmlađa žrtva je Elvir Salčinović, koji je u trenutku smrti imao 15 godina; dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić i 17- godišnji Semir Đozić. Nezir Muminović, najstarija žrtva genocida koja će biti ukopana ove godine imao je 65 godina.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je 2004. donio prvu pravosnažnu  presudu za genocid u Evropi, u slučaju generala Vojske Republike Srpske, Radislava Krstića.

Radovan Karadžić pravomoćno je osuđen u Hagu na doživotnu kaznu zbog genocida u Srebrenici, kao i zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH. Zbog genocida, na doživotnu kaznu na istom sudu je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba VRS, Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa VRS-a.

Udruženje Mreža za izgradnju mira iskreno i duboko saosjeća s porodicama žrtava, navedeno je u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA