21.7 C
Tuzla
23.03.2023.

Kada će pacijentima u TK biti dostupan novi linearni akcelerator?

Linearni akcelerator je samo jedan od aparata koji je hitno potreban Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Kantonalna Vlada je osigurala potrebna sredstva za nabavku. No, procedura nije jednostavna, pa iako ima novca, pitanje je kada će taj uređaj biti dostupan pacijentima?

Uređaj za radioterapiju – linearni akcelerator koji je trenutno u primjeni, star je 15 godina. U prošloj godini, u nekoliko navrata popravljan je, a jedan rezervni dio nabavljen iz Velike Britanije, koštao je 500 hiljada KM. Nakon njegove popravke, pokrenuti su razgovori o nabavci novog aparata. Sredstva od 7,7 miliona maraka su osigurana, ali procedura nije jednostavna.

”Ranije je plan bio da se u narednim budžetskim godinama osigura ova suma sredstava za UKC, u smislu vraćanja dijela kredita za nabavku linearnog akceleratora. Međutim, opredijelili smo se za drugačiji i brži način. Naime, Vlada će odmah po potpisivanju ugovora sa UKC-om iz Budžeta transferirati iznos do 7,7 miliona KM”, navodi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ugovor između Ministarstva zdravstva i UKC-a trebao bi biti potpisan naredne sedmice. Sljedeći korak je raspisivanje tendera. Nadležni su svjesni, a prema iskustvima od ranije, da javne nabavke idu sporo.

”Bila je i opcija da se ide na mehanizam javno-privatnog partnerstva vezano za rješavanje ovog problema, upravo iz razloga što ne možemo procijeniti koliko će potrajati ta javna nabavka”, ističe Čolić.

Direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović navodi da ih je procedura samog iznalaženja sredstava isrcpila.

”Kad smo već našli sredstva, svakako ćemo nastojati, bez obzira na ove teškoće sa našim zakonima pri nabavci nove opreme. Ja sam optimista, vjerujem da ćemo to u ovoj godini realizirati”, kaže Tulumović.

Resorna ministrica kaže da ostaje nada da neće biti žalbi na cjelokupnu proceduru javne nabavke, kako bi lineralni akcelerator što prije bio dostupan pacijentima u UKC-u.

U prošloj godini, dok je trajala popravka starog aparata, 70-tak pacijenata umjesto u Tuzli, liječilo se u Sarajevu, Zenici, Banjaluci i Mostaru.

POSLJEDNJE DODANO