Sveža jaja mogu se čuvati u frižideru duže nego što mnogi misle. Pod pravilnim uslovima skladištenja, mogu ostati svježa i do šest sedmica, pa čak i duže.
Mnogi ljudi bacaju jaja čim istekne rok označen na pakovanju, ali taj datum je uglavnom preporuka proizvođača i ne znači nužno da je jaje pokvareno. Uz nekoliko jednostavnih trikova možete biti sigurni u svježinu jaja koja koristite.
Gdje je najbolje držati jaja?
Mesto gdje čuvate jaja u frižideru značajno utiče na njihovu dugotrajnost. Iako većina frižidera ima pregradu za jaja u vratima, to je zapravo najlošije mjesto. Vrata frižidera se često otvaraju, što dovodi do stalnih promjena temperature i ubrzava kvarenje jaja. Najbolje je da jaja držite u originalnoj ambalaži, na polici unutar frižidera, gdje je temperatura stabilnija.
Kako provjeriti svježinu jaja?
Jedan jednostavan i pouzdan način je „test sa vodom“. Potopite jaje u čašu ili posudu sa vodom. Ako jaje potone na dno i legne na stranu, potpuno je svježe. Ako potone, ali stoji uspravno na dnu, i dalje je pogodno za jelo, ali ga je najbolje iskoristiti što prije. Ako jaje pluta na površini vode, to je siguran znak da je staro i ne treba ga jesti.
Čuvanje kuhanih jaja
Tvrdo kuvana jaja imaju nešto kraći rok trajanja. Mogu se čuvati u frižideru do sedam dana, ali je važno da se ohlade što prije nakon kuvanja i da budu stavljena u frižider unutar dva sata. Čuvanje u ljusci produžava im svježinu, pa ih je najbolje ljuštiti neposredno prije konzumacije.
Pridržavanjem ovih jednostavnih savjeta možete duže uživati u svježim i sigurnim jajima, bilo da su sirova ili kuhana.