32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Kako preživjeti bračni brodolom?

Svake dvije godine Agencija za stastiku BiH objavljuje publikaciju „Žene i muškarci“ a posljednja je objavljenja početkom ove godine. Među mnoštovm podataka objavljeni su i oni koje se odnose na razvode. Broj razvoda brakova u BiH u posljednjih 25 godina raste, pa je u 2022. godini bilo više od 1.000 razvoda u odnosu na 1997. godinu. U 2022. godini je razvedeno 2.865 brakova. Najveći broj razvoda je u životnoj dobi od 40. do 49. godina. U 2020. godini razvedeno je 2.669 brakova, a najveći broj razvoda je u životnoj dobi od 40. do 49. godina. U 2018. godini razveden je 3.091 brak, u istoj starosnoj dobi kao u prethodnom periodu. U 2016. godini bilježimo 2.773 razvoda braka, ponovo najveći brioj razvedenih je životnoj dobi od 40. do 49. godina, ali je i svaki sedmi brak u 2016. godini, u odnosu na sklopljene brakove u istoj godini, završio razvodom.

Psiholozi kažu da je razvod, pored smrti užeg člana porodice ili prijatelja, jedan od najstresnijih događaja koja osoba može doživjeti.

Razvodimo li se više ili manje nego u odnosu na desetak godina prije, zbog čega se razvodimo, koje godine braka su kritične za održivosti partnerske zajednice, razvode li se više mlađi ili stariji, kako preživjeti razvod teme su o kojima govorimo u petoj epizodi podcasta „Taboo Show“.

Sagovornik pete epizode je Damir Alić, ugledni tuzlanski advokat. U razgovoru sa advokatom Alićem, saznajte je li, prema njegovoj bogatoj profesionalnoj praksi, institucija braka u krizi, zbog čega odustajemo od braka, koje su godine „kritične“ za brak i održivost izvan bračne zajednice, da li se razvodimo zbog novca, preljube ili nespojivosti karaktera, koliko razvodi gadni mogu biti ali i šta možemo učiniti da razvod što lakše preživimo.

Gledajte nas svakog utorka od 20:00 sat na YouTube kanalu RTV Slon i u programu TV Slon.

Ukoliko niste stigli pogledati i poslušati prošlosedmično izdanje, snimak epizode objavljujemo u produžetku teksta.

Drugu sezonu podcasta „Taboo Show“ realizujemo u sklopu WB Media for change projekta.
Prijatelji projekta su „Lactalis BiH“, „NLB Banka“ i frizerski saloni „Dalma – D & D“.

„Taboo Show“ je podcast o temama o kojima se rijetko javno govori ili često šuti.

Vezane vijesti

TUZLA