12 C
Tuzla
12.04.2024.

Konaković: BiH lagano dolazi u fokus svjetskih sila

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je da se sa Minhenske sigurnosne konferencije vratio sa puno više euro-optimizma te da BiH lagano dolazi u fokus svjetskih sila.

Pojasnio je da je Minhenska konferencija, koja je održana od 17. do 19. februara, jedan od najvažnijih događaja u svijetu na kojem se raspravlja o međunarodnoj sigurnosnoj politici, prvenstveno o ratu u Ukrajini.

– Svi smo zajedno osjetili da Evropa zainteresiranija za BiH. Danas je primjetan ruski uticaj u BiH, jer je Rusija radila mnogo više, dok su Evropska unija i američka administracija posmatrali procese na zapadnom Balkanu – istakao je.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je održao veliki broj sastanaka sa najvećim svjetskim silama.

– BiH lagano dolazi u fokus svih onih koji su vrlo važni. To ne pripisujem nikome od nas pojedinačno, ali kada zatražite sastanak s bilo kojim liderom, u najkraćem roku ga dobijete – kazao je Konaković.

Tvrdi da to pokazuje koliko je BiH važna u geopolitičkim procesima te je izrazio žaljenje što BiH to ne radi kontinuirano.

– Bit ćemo prisutniji na mjestima na kojima se donose važne odluke – kazao je.

Istakao je da je održao sastanak sa ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock koja ih je uvjeravala da je Njemačka jedan od najvažnijih partnera BiH za članstvo u BiH. Dodao je da je održao sastanke i sa ministrima vanjskih poslova Španije, Švedske, Austrije, Francuske, te predstavnicima iz Velike Britanije i mnogim drugim.

Konaković je kazao da je važan segment Minheske konferencije bila sesija o zapadnom Balkanu, na kojoj su bili skoro svi lideri.

U fokusu su, dodao je, bili pregovori između Srbije i Kosova.

– Miroslav Lajčák kao izvjestilac pokazao je dozu optimizma i govorilo se da bi se u narednim sjednicama trebalo riješiti to pitanje, ali nisam toliko optimističan – kazao je Kanaković.

Istakao je da je BiH poručila da nikom ne pada na pamet da povezuje BiH sa rješavanjem odnosa između Srbije i Kosova te da niko ne razmišlja o bilo kakvom trgovanju.

Konaković je istakao da “po prvi put BiH nije bila najgora u toj sali”.

– O nama se govorilo nakon dugo vremena u pozitivnom svjetlu, a to je brzo formiranje Vijeća ministara i usvajanje budžeta te najava usvajanja zakona iz 14. prioriteta Evropske komisije – kazao je Konaković.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA