5 C
Tuzla
02.04.2023.

Konaković razgovarao sa EU ministrima o evropskim integracijama BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih polova i međunarodne saradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexandrom Schallenbergom o aktuelnim pitanjima BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Konaković je, nakon sastanka, naglasio da je razgovarano o tome kako BiH treba pratiti vanjsku politiku Evropske unije, kao što je odnos prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, te o unaprjeđenju saradnje na pitanju ilegalnih migracija i trgovine ljudima, što predstavlja veliki problem za brojne zemlje Unije, ali i BiH.

– Nas taj problem opterećuje jer veliki broj migranata koristi balkanske rute na svojoj tranziciji ka zemljama EU. BiH u svemu tome ima dio odgovornosti i mi smo razgovarali o jačanju granica i kapaciteta institucija BiH kako bismo na to pitanje adekvatno odgovorili – rekao je Konaković.

Ministar Schallenberg ističe da se ne dešava svakodnevno da dva ministra istovremeno posjete jednu zemlju s kojom su na mnoge načine povezani.

– Mi smo u proteklim decenijama bili emocionalno, ekonomski, politički pa čak i vojno posvećeni regiji Zapadnog Balkana. Bosni i Hercegovini se nakon dobijanja kandidatskog statusa otvorila prilika koju mora iskoristiti. Ova regija nije dvorište Evrope, već njen centralni dio okružen članicama Unije. Ostat ćemo posvećeni EU integracijama BiH. Mi smo profitirali dolaskom mladih obrazovanih ljudi iz BiH, ali to je veliki problem za ovu zemlju koji mora biti riješen – kazao je minstar i dodao da želi da idući izvještaj o BiH bude pozitivan i da se nakon njega jasno odredi koji su idući koraci za našu zemlju.

Ministar Tajani je kazao da Italija i Austrija snažno podržavaju kandidaturu BiH za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, te da očekuje jaču saradnju sa institucijama BiH u narednom periodu.

–  Očekujemo jaču razmjenu iskustava sa BiH kako bi se ostvarili što bolji rezultati i kako bi ova zemlja ispunila standarde Unije. Spremni smo pomagati BiH korak po korak, jer Zapadni Balkan je naš prioritet. Želimo biti prisutni i raditi jako. Predložio sam pokretanje poslovnog foruma između bh. i italijanskih kompanija, što bi ojačalo saradnju i otvorilo nova radna mjesta – rekao je.

Dodao je da se Italija želi snažno suočiti sa ilegalnim migracijama, ali i pojačati legalne, te da je današnji dolazak Italije i Austrije u BiH snažna poruka ovoj zemlji da ima jaku podršku prijateljskih zemalja kojima je Zapadni Balkan prioritet.

Na pitanje o tome kako EU namjerava odgovoriti na secesionističku politiku Milorada Dodika, te kakvo je njihovo mišljenje kada su u pitanju rad i odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, Schallenberg je naglasio da Dodikovo ponašanje nije ništa novo, te da on vidi rješenje u evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

– Evropska unija nije učinila dovoljno za BiH u proteklih 20 godina. Austrija i Italija su bile angažovane, ali neke zemlje nisu. Vjerujem da su evropske integracije najbolje rješenje za ovaj problem. Narod BiH bi trebao težiti ka tome da mu više ne bude potrebno međunarodni monitoring u vidu visokog predstavnika i prisustvo vojnika u misiji Althea. Schmidtov posao je veoma težak, ali on uživa našu potpunu podršku – rekao je Schallenberg.

Konaković napominje da niko nije očekivao da će Dodik promijeniti svoju retoriku samo zato što ima nove partnere u vlasti. Napominje da je nesretan zbog takvih politika, ali da je sretan zbog rezultata koju je nova vlast ostvarila nakon mjesec dana rada.

–  Duboko sam nesretan kada vidim zapaljivu retoriku, ne samo Milorada Dodika koji u tome prednjači, već i drugih kolega sa političke scene, a sve s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena. Garantujem vam da to građanima ne donosi ništa dobro. S druge strane, ako pokažemo političku stabilnost, zamislite koliko će to otvoriti prostora za investicije i povećanje plata građanima BiH. Sretan sam našim rezultatima nakon mjesec dana rada i nadam se da ćemo nastaviti tim putem  – naveo je Konaković.

Dodao je da će uslijediti veliko lobiranje za Ukrajinu, te da bi se zahvaljujući prijateljima u tim procesima mogla naći i Bosna i Hercegovina, ali da je za to potreban angažman svih političkih aktera i donošenje krucijalnih zakona za evropske integracije BiH.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO