10 C
Tuzla
25.03.2023.

Konvoj pomoći od 20 šlepera otišao iz Tuzle prema Turskoj

Konvoj pomoći od ukupno 20 šlepera krenuo je sa Carinskog terminala iz Tuzle prema Turskoj i Siriji, a namijenjen je za ugrožene građane pogođene katastrofalnim zemljotresom. Ovu humanitarnu akciju su organizirali Rijaset Islamske zajednice u BiH i Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“.

U Tursku odlazi i vozač Armin Hodžić, koji kamion vozi već više od deset godina, ali teren na koji je danas krenuo daje mu poseban osjećaj.

„Dok pričam o tome, naježim se sav, vuče me jednostavno da idem tamo. Kako ću se kasnije osjećat ne znam. Bitno mi je da svoje srce zadovoljim, imam volju, tako ću sebe napunit. Prije nikad nisam išao za Tursku i ovo mi je prva prilika da idem tamo“, kazao nam je Armin.

U Tursku su krenule i druge Arminove kolege, sa punim šleperima humanitarne pomoći koju su prikupili Bosanci i Hercegovci. Prikupljanje pomoći zajedno su organizovali Merhamet i Rijaset Islamske zajednice u BiH.

„Tačno polazi 20 šlepera koji su puni do vrha i oni se očekuju u Turskoj u srijedu u večernjim satima. Kad tamo stignu idu u AFAD-ovo skladište odakle će biti distribuirani u Tursku i Siriju“, rekao je Kenan Vrbanjac, predsjednik MDD Merhamet.

„Naravno ovo je prilika u kojoj se zahvaljujemo svim našim džematlijama, imamima, svim dobrim ljudima na izdašnoj pomoći, čemu svjedoči ovaj impozantni konvoj. Želimo da ova naša skromna pomoć bude na korist svim ljudima“, kazao je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Ovo nije prva pomoć koja iz BiH odlazi u Tursku. U petak su iz naše zemlje otišla 54 šlepera pomoći. Narod Turske zahvalan je na svemu što su do sada uradili Bosanci i Hercegovci.

„Ova tragedija koja nas je pogodila u Turskoj pokazala je snagu zajedništva u cijelom svijetu. Osjetili smo pomoć svih muslimana i ostalih naroda iz cijelog svijeta. Zahvaljujemo se svima, ali posebnu zahvalnost iskazujemo narodu Bosne i Hercegovine“, rekao je Yunus Keleş, savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi Turske u BiH.

Ovom akcijom narod Bosne i Hercegovine položio je još jedan test humanosti, a Armin i njegove kolege su pokazale da želja i volja za pomoći ne poznaje kilometre niti granice.

POSLJEDNJE DODANO