25 C
Tuzla
28.05.2024.

Kraljević: Prvi put za novorođenčad u FBiH 16 miliona KM i Fondu solidarnosti 50 miliona KM

Dopremijer FBiH  i federalni ministar finansija Toni Kraljević potvrdio je medijima da je Vlada Federacije BiH predložila ovogodišnji budžet Federacije u iznosu  7.474.800.209 KM.

Po hitnom postupku očekuje se da ga poslanici danas, a sutra delegati izglasaju u Parlametu FBiH.

Kraljević ističe da je ovogodišnji budžet FBiH najveći do sada i povećan je za više od pola milijarde KM u odnosu na prošlogodišnji.

– Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 16 miliona KM. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta – rekao je Kraljević.

Kaže da je predviđeno povećanje sredstava za isplatu penzija za 317,17 miliona KM, za usklađivanje penzija u skladu sa zakonskim propisima.

– Također, naknade za boračke kategorije po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i naknade za neratne invalide, civilne žrtve rata, te projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da za ove kategorije ukupni porast izdvajanja iznosi 57,7 miliona KM – istakao je Kraljević.

– Kreditna linija preko Razvojne banke uvećana je za pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih, te ukupno iznosi 20 miliona KM – kazao je Kraljević.

U oblasti poduzetništva napomenuo je da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona, zakon o poduzetničkoj infrastrukturi i zakon o poticaju razvoja male privrede. Te dvije stavke su značajno uvećane za 18,4 miliona KM, čime će se značajno povećati konkurentnost naših obrta te malih i srednjih preduzeća.

– Kapitalni transferi koji idu prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 miliona KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori finansiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 miliona KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv – naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je poručio, planirano je 50 miliona KM.

Radi se o do sada najvećem iznosu koji je izdvojen za finansiranje Fonda solidarnosti i koji je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 16,5 miliona KM. A ukoliko se bude radio rebalans budžeta ova stavka će se, ističe, nastojati uvećati.

Također, u okviru sredstava predviđenih za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset miliona KM namijenjeno je za biomedicinsku potpomognutu oplodnju.

Osim navedenog, u budžetu o kojem trenutno na sjednici Predstavničkog doma raspravljaju poslanici, transferi poljoprivredi su povećani za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Zatim, ukupni transferi  Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta bilježe rast za 18,4 miliona KM.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA