17 C
Tuzla
22.05.2024.

‘Krug 99’ – Politička elita u BiH još nije svjesna svih sigurnosnih prijetnji i rizika

Politička elita u Bosni i Hercegovini još nije svjesna svih sigurnosnih izazova prijetnji i rizika s kojima se naša zemlja i njeni građani sočavaju, ocjena je prof. dr. Edina Mujkića (vanredni profesor Sigurnosnih studija, Škola za javnu službu, Univerzitet u Coloradu, Colorado Springs, SAD), uvodničara redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ o temi ‘Bosna i Hercegovina globalnim i lokalnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama’.

– To je prvenstveno ruska propaganda, hibridni rat Rusije, koji je trenutno veoma aktivan, npr. u Africi, te jačanje ultradesničarskih stranaka u Evropi – kazao je dr. Mujkić na pres-konferenciji uoči održavanja sesije Kruga 99, upozoravajući kako se radi o sigurnosnim prijetnjama kojih ključni akteri političkog života u BiH moraju biti svjesni.

Uvodničar, istovremeno, smatra kako su sve probosanske stranke u BiH, odnosno stranke koje imaju interes za vrijednosti građanske države, nažalost, podbacile u izgradnji institucionalnih kapaciteta države, ljudskih resursa…

– Na lokalnom nivou su određeni dijelovi BiH pokazali da imaju ogroman potencijal, koji se ne ‘prati’ na višim nivoima – navodi uvodničar, potcrtavajući kako to daje nadu da je moguće kapacitete graditi i na višim nivoima, ali da je tome neophodno pristupiti na drugačiji način.

Istovremeno je upozorio kako sigurnosne prijetnje postaju sve kompleksnije te da se u tom pogledu akteri političkog života u BiH ne smiju pouzdati u pomoć međunarodne zajednice da zaštiti temeljni interes – suverenitet i pravo na postojanje.

Uvodničar Kruga 99 se osvrnuo i na globalni nivo, podsjećajući kako je „ruska invazija na Ukrajinu napravila ogromni geopolitički zemljotres u svijetu“, te da je američka vanjska politika, osim na Ukrajinu, fokusirana na Kinu kao najvećeg konkurenta.

Referirajući se na regionalni nivo, dr. Mujkić ističe kako američka vanjska politika još pokušava iznaći način kako da se postavi nakon pometnje koju je Rusja napravila, ocijenivši kako aktuelni odnos američke administracije prema vlastima u Republici Srbiji ima veoma negativan utjecaj prema BiH.

U tom je kontkestu podsjetio na događaj u organizaciji Američke ambasade u Beogradu u povodu operacije  spašavanja savezničkih pilota ‘Hilijard’, kojim povodom je istaknuto savezništvo s četničkim pokretom Draže Mihailovića, a „što je kreirano da se zadovolji publika u Srbiji, prvenstveno Vučić (predsjednik R Srbije op. a.) i njegove pristalice“.

To, prema ocjeni uvodničara, ima krajnje negativne implikacije na situaciju u BiH te jača poziciju retrogradnih snaga.

Na svu složenost situacije u BiH i regiji ukazao je i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, podsjećajući na dešavanja koja su , nažalost, postala dio svakodnevice, te na „nemušto i bezlično reagiranje ambasadora PIC-a o ključnim generatorima rušenja ustavnog poretka i mira u BiH i regiji“.

– Vodi se hibridni rat protiv bosanske državne i društvene kičme koja se manifestuje u medijima i svakodnevnom životu radi raspamećivanja stanovništva, širenja defetizma i osjećanja bespomoćnosti – upozorio je Kulenović, referirajući se na razloge i povoda za odabir teme današnje sesije.

Mišljenja je kako ugao gledanja meritornog uvodničara treba da političku, akademsku i cjelokupnu javnost potakne na realpolitičko sagledavanje otvorenih prijetnji i opasnosti za sigurnost Bosne i Hercegovine i svakog njenog građanina.

– Mora nas zabrinuti ozbiljnost situacije i konačno otrijezniti upozorenja koja dolaze i od zvaničnika NATO-a i prijateljskih zemalja koja su fokusirana na stabilnost i mir našoj zemlji u globalnim, regionalnim i lokalnim konstelacijama i sigurnosnim kontekstima – poručio je Kulenović.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA