15 C
Tuzla
01.03.2024.

Medicinsko osvježenje u TK: Dolazak novih doktora u zdravstvene ustanove

Već neko vrijeme se govori o nedostatku ljekara u javnim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu. S druge strane, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se 106 doktora bez posla.

Bio je to povod za inicijativu koju su u skupštinsku proceduru uputili zastupnici Lejla Vuković i Smajo Mandžić, a kojom se traži zapošljavanje doktora i to upravo onih sa tzv. Biroa. 

Nadamo se pozitivnim rezultatima i da će već od sljedeće godine ovi ljudi imati svoju egzistenciju”, istakla je Lejla Vuković, zastupnica SDA u Skupštini TK. 

Nedostatak ljekara evidentan je u svim zdravstvenim ustanovama, odnosno Kliničkom centru i 13 domova zdravlja. Stoga će se nadležni pobrinuti da raspodjela novouposlenih na radna mjesta bude ravnomjerna, odnosno da sve javne zdravstvene ustanove dobiju određeni broj doktora i to već u narednoj godini.

Ovo će ujedno biti i jedan od načina zadržavanja kvalitetnog mladog kadra u našoj zemlji, poručuju iz resornog ministarstva.

Mi nastojimo sad s ovim da popunimo kapacitete koji su potrebni u našim zdravstvenim ustanovama, ali vi znate da je Medicina fakultet koji traje šest godina i zašto gotov proizvod poslati u Evropu kada i nama treba kadra”, rekla je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK. 

Da ovo nije samo poslovna inicijativa, već korak prema boljoj zdravstvenoj usluzi, čulo se na radnom sastanku. Zapošljavanje većeg broja doktora u javnim zdravstvenim ustanovama kako navode predlagači donosi nadu za brže termine ali i više osmijeha na licima pacijenata. 

Sa više doktora u službi, usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama biće brže i efikasnije, čime će, navodi prvi čovjek Kantona, liste čekanja za preglede i terapije biti manje.

“Ukoliko nemamo ljekara sve pada u vodu. Upravo iz tog razloga želimo sve one ljekare koji su na evidenciji da ih uvučemo u sistem da ih zaposlimo da od njih gradimo sve ono što zdravstveni sistem treba, a to je vrsne ljekare specijaliste u svojim oblastima”, naveo je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona. 

Zapošljavanje doktora donijet će brojne prednosti kako zdravstvenom sistemu tako i pacijentima. Također, briga o zdravlju i kvalitet medicinskih usluga biće podignuti na veći nivo, istaknuto je na sastanku.

Vezane vijesti

TUZLA