23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Medžlis Tuzla dodijelio 40 stipendija za učenike i studente

Amna Hasić iz Tuzle i ovog je jutra sopstvenim novcem kupila užinu za školu, zahvaljujući stipendiji do koje je došla predanim trudom i radom.

“Stipendija koju dobijam od Medžlisa Islamske zajednice djeluje na mene motivirajuće u mom radu i učenju ali pored toga mi finansijski pomaže u izvršavanju mojih nekih školskih obaveza, kao što je kupovina užine, školskog pribora i slično”, rekla je za RTV Slon Amna Hasić, učenica Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla.

I dok Amna novcem od stipendije kupuje školsku užinu, Selma uz pomoć stipendije plaća – toplu sobu.

“Pa primanje stipendije definitivno će mi olakšati plaćanje studentskog doma u nekom mom mjesečnom dohotku, da neću morati razmišljati i od roditelja uzimati džeparac, taj novac”, istakla je Selma Klapić, studentica Filozofskog fakulteta predškolski odgoj i obrazovanje.

U Fondu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla za stipendiranje učenika i studenata ove godine je na raspolaganju 15 hiljada KM što je dovoljno za podršku 40 uspješnih učenika i osam studenata.

Namjera je da izbalansiramo i uspjeh i socijalni status naših stipendista da nagradimo i one koji su odlični učenici, ali i da damo stipendiju kojima je će dobro doći za prijevoz za kartu, dodatak za hranu ili smještaj”, rekao je hafiz Ahmef -ef. Huskanović, glavi imam Medžlis Islamske zajednice Tuzla

50 do 100 KM koliko iznose mjesečne stipendije i nije puno, ali svaki dinar učenicima i roditeljima dobro dođe kada cijene vrtoglavo rastu a potrebe ostaju iste.

Dobitak stipendije za moju kćerku i za sve učenike poput nje je jako važan. Važan je sa tog materijalnog aspekta, jer mogu se zadovoljiti te neke potrebe, koji imaju učenici osnovnih i srednjih škola, ali s druge strane jako je bitan jer djeca, odnosno studenti su spoznali važnost, jako im je važno da je neko prepoznao i da neko vrednuje njihova rad i školovanje koje je jako bitno u današnje vrijeme”, kazala je Admira Beha, majka stipendistice.

Ovaj Fond osnovali su uposleni Medžlisa, vakufi i džematlije koji na ovaj način daju svoj doprinos onome što je i obaveza vjernika pomagati zajednici zajednici. Potpisivanje je upriličeno na dan, kada je prije 450 godina Gazi Turali – begova vakufnina upisana u registar Šerijatskog suda u Čačku, a ovaj dan obilježava se i kao Dan Medžlisa IZ Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA