7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Ministar Dedić pružio podršku projektu “Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama“

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je u sjedištu Ministarstva razgovarao s predstavnicima UN Women i UN Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO), organizacija koje rade na implementaciji projekta “Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i u ruralnim sredinama”.

Zamjenica šefa Ureda UN Women Amna Muharemović i programski koordinator FAO Vlado Pijunović istakli su zahvalnost ministru i Federalnom ministarstvu na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta, te naglasili kako se projekt nadograđuje na gender procjenu za BiH koju su provele UN Women i FAO, pod nazivom “Nacionalni gender profil poljoprivrede i života u ruralnim sredinama”.

Projekt finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i ima za cilj da otkloni strukturalne barijere kroz uvođenje tehnologija koje bi uštedjele vrijeme i rad, te inovativne izvore finansiranja. Također, cilj je osposobljavanje žena da se bolje nose sa izazovima, poboljšavajući svoje standarde življenja i socioekonomski položaj, te živote svojih porodica u ruralnim sredinama.

– Zadovoljstvo nam je nastaviti saradnju sa ovim međunarodnim organizacijama i zajednički poboljšati status žena u sredinama u kojima žive i rade. Jedan od naših ciljeva je svakako i osnažiti i kreirati veću prisutnost i ulogu žena u poljoprivredi, te nastojati kroz konkretne mjere unapređivati njihovu poziciju kao žena nositeljica i članica porodičnih poljoprivrednih gazdinstava – kazao je ministar Dedić.

Prema podacima Ministarstva primjetan je trend povećanja broja upisanih nositeljica porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. U 2019. godini taj broj iznosio je 13.908 dok je u 2022. godini 17.888. Ministarstvo je različitim modelima poticaja u 2022. godini podržalo 2.339 žena što predstavlja povećanje od 17 posto u odnosu na 2021. godinu.

Na sastanku su predstavljene osnovne komponente projekta, uloge organizacija koje ih implementiraju te definirani budući pravci zajedničkog rada i podrške, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Vezane vijesti

TUZLA