13.9 C
Tuzla
22.05.2024.

Ministar odbrane Slovenije zahvalio za pomoć OSBiH nakon velikih poplava

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je zaprimio službenu diplomatsku notu, kojom ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec izražava veliku zahvalnost za pomoć koju su posebne inženjerijske postrojbe Oružanih snaga BiH pružile građanima Slovenije nakon teških poplava tokom ovog ljeta.

Ministar Šarec je uime građana, Ministarstva odbrane Slovenije i u svoje ime u pismu ministru Helezu zahvalio za brzu reakciju na nedavne katastrofalne poplave koje su pogodile Sloveniju.

– Takav konkretan izraz solidarnosti je od neprocijenjive važnosti u takvim okolnostima. Brza reakcija, poznavanje strategija spašavanja, kao i stručnost i požrtvovanost spasilačkih timova imaju najvažniju ulogu u takvim okolnostima te predstavljaju ključ za uspješnu intervenciju. Izvanredna organiziranost, profesionalizam i nesebično djelovanje inženjerijskih i ostalih vojnih postrojbi, predstavljali su veliku pomoć unesrećenima – naveo je Šarec.

Kako se radi o najvećim poplavama u historiji Republike Slovenije, šteta je velika, a sanacija će, kako je dodao, biti zahtjevna i dugotrajna.

– Takvim odzivom na ovaj tragičan događaj i značajnom pomoći koju ste nam pružili, umnogome ste doprinijeli mozaiku zajedničkih napora na sanaciji posljedica i olakšavanju patnji unesrećenima –  kaže se u pismu zahvale slovenskog ministra odbrane Marjana Šareca.

Postrojba privremenog sastava OSBiH je od 14. augusta do 8. septembra ove godine pomagala civilnom stanovništvu ugroženom od posljednjih poplava u Republici Sloveniji. Postrojba sastavljena od deset pripadnika iz sastava inženjerijske bojne i glavne logističke baze, pojačana inženjerijskim strojevima, bila je angažirana u općini Preljevo, u Koruškoj gori, na sjeveroistoku Republike Slovenije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vezane vijesti

TUZLA