5 C
Tuzla
17.04.2024.

MO i OSBiH – Radionica o izradi smjernica za korištenje društvenih mreža i online prostora

U organizaciji Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH, u Trebinju je od 11. do 13. oktobra održana Radionica o izradi smjernica za korištenje društvenih mreža i online prostora od strane pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Radionici, kojom je rukovodio generalni inspektor MOBiH brigadni general Mirsad Ahmić, prisustvovao je i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, a učesnici su, pored predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, bili i predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, sigurnosnih agencija u BiH, entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova, akademske zajednice i Misije OSCE-a u BiH.

Cilj održavanja radionice je izrada prijedloga dokumenta, kojim bi se definirala odgovorna upotreba društvenih mreža u odbrambenom resoru, s ciljem sprečavanja neetičnog ponašanja, podrivanja vojne discipline, sigurnosti i svih drugih standarda koji se primjenjuju na pripadnike MO i OSBiH.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je u obraćanju učesnicima radionice ukazao na važnost postojanja određenih ograničenja i normi ponašanja u javnom prostoru, pogotovo za pripadnike Oružnih snaga BiH.

Govoreći o opravdanosti i potrebi izrade ovog dokumenta, brigadni general Mirsad Ahmić je istakao nužnost poštivanja etičkih normi u javnom prostoru.  U tom kontekstu, izrazio je očekivanje da će se ovim dokumentom kroz sistemsko definiranje normi i odredbi znatno doprinijeti odgovornijoj upotrebi društvenih mreža i sprečavanju neetičnog ponašanja i zloupotrebe javnog prostora.

Trodnevna radionica je rezultirala izradom prednacrta dokumenta, koji bi u formi nacrta u budućem periodu bio usaglašen i koristio pripadnicima MO i OSBiH kao smjernica za odgovornu upotrebu društvenih mreža u odbrambenom sistemu, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vezane vijesti

TUZLA