14 C
Tuzla
19.04.2024.

Mogu li solarni paneli promijeniti stanje u energetskom sektoru?

Iako su solarni paneli već odavno praksa u razvijenim zemljama, u BiH oni su još uvijek relativno nepoznat pojam. Jedna ovakva investicija podrazumijevala je komplikovanu administrativnih procedura, te su prednosti solarne energije uglavnom koristila velika preduzeća. Međutim, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta mogao bi građanima omogućiti da proizvode i koriste energiju istovremeno, a da sam postupak nije zahtjevniji od ugradnje klima uređaja.

S obzirom da član 109. ovog Zakona definiše objekte za koje nije potrebna dozvola za građenje a izmjenama su definisani izuzeci za koje nije potrebna ni građevinska dozvola niti urbanistička saglasnost gdje smo i mi uvrstili ove solarne panele”, kazala je u izjavi za RTV Slon Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Stručnjaci iz oblasti ekologije mišljenja su da bi se građani Tuzle na ovaj način mogli utjecati i na poboljšanje kvaliteta zraka u svom gradu što je problem koji je naročito izražen u zimskom periodu kada se aktivira veliki broj individualnih ložišta.

Imamo neke lijepe vijesti. Nacrt zakona o obnovljivim izborima energije je prihvaćen i donosi značajne novosti za građane obzirom da građani imaju mogućnost da na krovovima kuća postavljaju solarne panele i na taj način proizvode sebi energiju”, kazala je Lejla Ibrahimović, ekspertica za energetiku.

“Tu energiju ukoliko je ima viška mogu u toku ljetne sezone predavati u mrežu, a zimi kada im nedostaje mogu vraćati u mrežu”, dodaje Ibrahimović.

Samim tim računi za električnu energiju na godišnjem nivou će biti znatno smanjeni. Proizvodnja električne energije za vlastite potrebe omogućila bi bolju iskorištenost obnovljivih izvora energije, a fotonaponski sistem bio bi dovoljan za potrebe jednog domaćinstva.

Vezane vijesti

TUZLA