25 C
Tuzla
24.03.2023.

Na sjednici Vijeća ministara BiH imenovanja rukovodioca državnih institucija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi na sjednici koja je zakazana za sutra, 9. februara, imenovati rukovodioce nekoliko državnih institucija među kojima nije imenovanje direktora i zamjenika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) kako se očekivalo.

Među institucijama koje bi nakon sutrašnje sjednice Vijeća ministara trebali imati novo rukovodstvo su Služba za poslove sa strancima, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te Agencija za policijsku podršku.

Pred ministrima je i rang-lista uspješnih kandidata za izbor direktora i dva zamjenika direktora Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, direktora i zamjenika direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i zamjenika direktora Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elemedin Konaković, nakon konstituirajuće sjednice Vijeća održane prošle sedmice, najavio je mogućnost smjene direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i zamjenika direktora Trifka Buhe, ali to za sada nije na dnevnom redu.

Između ostaloga trebale bi biti imenovane i komisije koje će provesti proceduru izbora rukovodioca državnih institucija, te bi minitri trebali biti upoznati o isteku mandata direktora brojnih državnih agencija i institucija.

POSLJEDNJE DODANO