30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Na zgradi Memorijalnog centra Kapija poruke veličanja Mladića i Đukića

Na ulazu u Memorijalni cenar Kapija 27. maja 2024. godine pronađene su poruke veličanja ratnih zločinaca Ratka Mladića i Novaka Đukića.

Poruke napisane na listu papira rukom, štampanim slovima, latiničnim pismom kažu:

„Đeneralne nek’ je slava tvojoj majci. Komadant Vojske Republike Srpske (VRS) general Ratko Mladić.“ – jedna je od poruka. (fotografija u prilogu)

„Komadant taktičke grupe Ozren general Novak Đukić, s ponosom tvoji saborci, Vojska Republike Srpske (VRS).“ – druga je poruka. (fotografija u prilogu)

Poruke veličanja osuđenih ratnih zločinaca na vratima Memorijalnog centra Kapija
Poruke veličanja osuđenih ratnih zločinaca na vratima Memorijalnog centra Kapija

Snimci nadzornih kamera otkrili počinioca čiji identitet još nije otkriven javnosti

Nadzorne kamere ispred Memorijalnog centra i Udruženja „25. maj Kapija“ omogućile su da se otkrije počinilac ovih krivičnih djela, te omogući djelovanje MUP-a TK i Tužilaštva.

„Slučaj je prijavljen u MUP, sačinjen je uviđaj, snimci kamera su otkrili počinioca, policija je djelovala, privela osobu od ranije poznatu policiji po sličnim aktivnostima i osoba je zadržana u pritvoru. Ovih dana treba da se odredi i ročište za produženje pritvora.“ – istakao je jedan od roditelja žrtve s Kapije.

„U ponedjeljak došavši ovdje sa Aleje, kolegica Medina mi je prenijela da je pronašla uznemiravajući tekst. Ne znam šta reći, stvarno sam se uznemirila, bilo mi je teško. Samo dva dana nakon obilježavanja 25. maja da takav natpis osvane na vratima našeg Udruženja.“, istakla Ešefa Okanović, majka ubijene Indire.

Kako je istakla Ešefa, slučaj je prijavljen policiji ali s informacijom nisu odmah izlazile u javnost niti je javljeno roditeljima ubijene djece radi mogućeg bijega počinitelja.

“OKP PU Tuzla slobode je lišila D.P. (47) iz Tuzle osumnjičenog za produženo krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Nakon kriminalističke obrade je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilastva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Danas ce biti stavljen prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora Općinskom sudu Tuzla.” – saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Iz MUP-a TK su potvrdili da je osoba D.P. (rođen 1977. godine) uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je u vremenskom periodu od 31.3. do 27.5.2024.godine na području grada Tuzla, u više navrata, počinio krivično djelo iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine – Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, te predat u nadležnost Tužilaštva.

Vezane vijesti

TUZLA