15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

Najbolji plivači napuštaju Tuzlu zbog nedostatka bazena

Mladi tuzlanski plivač koji je oborio brojne rekorde u ovom sportu, Kenan Dračić, napustio je svoj grad i karijeru nastavio u Sarajevu, jer u Tuzli nema gdje trenirati. Kenan je tek godinu dana u glavnom gradu, a već je učestvovao i na Svjetskom prvenstvu za juniore. Tamo, kaže, ima sve uslove za kvalitetan trenažni proces.

U odnosu na Tuzlu velika je razlika jer ima olimpijski 50-metarski bazen sa svih osam blokova i osam blokova pomoćnih za mali bazen, dok u Tuzli ima mali bazen bez ikakvih startova što je sramota za grad, jer Tuzla ima veliki broj plivača koji su plivali i ostvarivali dobre rezultate i predstavljali grad u najboljem svjetlu”, kazao je Kenan Dračić, plivač.

Problem sa nedostatkom bazena vuče se godinama, pa tako plivači moraju trenirati u privatnom bazenu koji je dosta skuplji, a nije ni prilagođen trenažnom procesu.

Nažalost desilo se ono na šta smo mi upozoravali od devedesetih na ovamo, da bazen u privatnom vlasništvu će kad tad doći u pitanje. To se i desilo, kada je Hotel Tuzla prešao u drugačije vlasništvo, morali smo koristiti bazen u hotelu Mellain koji nema uslove za trenažni proces. Izvlačimo iz njega maksimalno za nekakav, ali mogu reći nikakav trenažni proces”, rekao je Muhamed Smajlefendić, trener u PK Zmaj-Alpamm Tuzla.

Zbog ovakog stanja, Tuzlu je napustila i mlada Zerina Vrabac, koja je obarala i rekorde najbolje bh. plivačice Lane Pudar. Spremni za ovakav scenarij, iz plivačkih klubova su se obraćali gradskim vlastima.

Iz ovog plivačkog kluba su se u više navrata obraćali gradskim službama u vezi sa potencijalnom izgradnjom gradskog bazena. Posljednji put kada su se obratili, u oktobru prošle godine, dobili su odgovor, a iz vijeća su kazali da grad Tuzla nema novca u budžetu za izgradnju bazena, jer kako kažu, to bi koštalo više miliona maraka”.

Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu je upoznata sa problematikom sa kojom se susreću plivački klubovi sa područja grada Tuzla nakon prestanka rada bazena u Hotelu Tuzla (…) S druge strane troškovi izgradnje i održavanja novog bazena koji bi odgovarao potrebama plivačkih klubova, su prema preliminarnim procjenama višemilionski i trenutno nema mogućnosti za takvu investiciju”, rečeno je iz Služba za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu grada Tuzla.

S nama nažalost niko ne priča, niko ne komunicira sa plivačkim klubovima. Sve se to dešava iza zatvorenih vrata gdje odlučuju ljudi koji nemaju veze o sportu i mladim ljudima, ne pita niko nas koji smo involvirani u taj proces. Mi smo u kantonu imali oko 500 kvalitetnih plivača u raznim kategorijama, sada kada sastavite sve nema 50 plivača”, kazao je Smajlefendić

Zbog toga će, smatra Smajlefendić, uskoro doći do potpunog gašenja ovog sporta u Tuzli, iako interesa djece ima.

Zaista ovo je jako loša poruka i na kraju krajeva neka nam kažu nećete nikad dobiti bazen, onda ćemo mi zatvoriti sve i neka se djeca okrenu drugim sportovima, ali onda roditelji moraju znati da djeca u Tuzli i kantonu nemaju gdje naučiti plivati”, zaključuje Smajlefendić.

Na kraju, ostaje i pitanje, hoće li nakon odlaska vrhunskih mladih plivača, vlasti u gradu i kantonu shvatiti da je hitno neophodan bazen ili će dopustiti da se ovaj sport u potpunosti i ugasi.

Vezane vijesti

TUZLA