10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Nove sankcije Ujedinjenog Kraljevstva za podrivanje Ustava BiH

Danas je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva primjenila režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva za Bosnu i Hercegovinu na bosanskohercegovačku firmu koja je uključena u podrivanje Ustava ove zemlje.

„Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu Dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge. Djelovanjem u suprotnosti sa ovim odlukama, Mania je podrivala vladavinu zakona, promovisala podjele i strah”, izjavio je Ambasador Julian Reilly.

U saopćenju se navodi i kako režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine.

“Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali, kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je obezbijeđen Dejtonskim mirovnim sporazumom“, navodi se.

 

Vezane vijesti

TUZLA