15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

Objavljen Priručnik za izvještavanje o izborima autorice Albine Vicković i autora Damira Đape

Mediacentar Sarajevo je objavio Priručnik za izvještavanje o izborima autorice Albine Vicković i autora Damira Đape. Priručnik sumira glavne profesionalne ali i zakonske standarde izvještavanja tokom izbora, te nudi praktične upute nastale na osnovu dugogodišnjeg iskustva autora priručnika, hronološki prateći izbornu godinu – od raspisivanja izbora do objavljivanja izbornih rezultata.

Priručnik daje upute kako da se medijske redakcije pripreme za izbore i svoje sadržaje učine konkstruktivnijim i privlačnijim za publiku.

Namijenjen je svim redakcijama i novinarima i novinarkama koji se aktivnije bave ili planiraju baviti izvještavanjem o izbornim aktivnostima i predizbornim kampanjama ili onima koji o tome žele saznati više. Cilj priručnika nije samo podsjetiti novinare i novinarke na profesionalne novinarske standarde, već ih i potaknuti da traže kreativnije i konstruktivnije pristupe koji će u izbornu agendu nametnuti teme koje su važne građanima i građankama ali i koji će ih podstaći da koriste eksplanatorno izvještavanje kako bi privukli publiku i osvijestili je o njenim građanskim dužnostima, educirali je o političkim pravima i političkoj pismenosti.

Priručnik za medijsko izvještavanje o izborima, zamišljen je kao online alat za sve medijske profesionalce i redakcije, bez obzira da li je riječ o elektronskim, printanim ili online medijima. Pisan je jednostavnim jezikom i primjenjiv za rad bilo koje redakcije sa savjetima koji se mogu koristiti „odmah i sad“, izjavila je Albina Vicković, izvršna direktorica RTV SLON.

Ono što ovaj Priručnik razlikuje od svih prethodnih sličnih alata, kako je dodala Vicković, jeste to što sadrži i konkretne primjere iz prakse, izazove i zamke i savjete kako ih prevazići sa kojima se novinari i novinarke susreću u izbornoj godini.

Priručnik u online formatu možete preuzeti OVDJE 

Vezane vijesti

TUZLA