18.9 C
Tuzla
26.05.2024.

Danas konferencija ”Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije”

Mediacentar Sarajevo danas organizuje konferenciju ”Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije” na kojoj će biti predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima.

Smjernice za medijsko izvještavanje o izborima i priručnik koji kompilira Savjete i resurse za izvještavanje o izborima nastali su na osnovu iskustava iz redakcija i nakon većeg broja radionica i diskusija sa urednicima i novinarima u BiH.

Tokom Konferencije Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije  razgovarat ćemo o etičkim i zakonskim pravilima za medije i o izazovima s kojima se javni i privatni mediji susreću tokom izbora. Pored razmatranja izazova i potreba medija, istražit ćemo praktične strategije i primjere izvještavanja novinara i novinarki koji se godinama bave ovom temom. Govorit ćemo o pripremama, resursima i alatima za izbore, odnosu prema funkcionerskim kampanjama i političkim skupovima, te principima konstruktivnog i eksplanatornog novinarstva, navode organizatori.

Konferencija će biti organizirana kroz dva panela na sljedeće teme:

  1. Pravila i izazovi u izvještavanju o izborima
  2. Konstruktivnije o izborima: Kapaciteti i resursi za medije

Kroz angažirane diskusije, studije slučaja i panel sesije, te predstavljanje Smjernica i Priručnika cilj nam nije samo podsjetiti na profesionalne novinarske standarde, već i potaknuti medijsku zajednicu na kreativnije i konstruktivnije pristupe koji će u izbornu agendu nametnuti teme koje su važne građanima, navode iz Mediacentra.

Izvršna direktorica RTV Slon i koautorica priručnika Albina Vicković govorit će u okviru Panel diskusije: Konstruktivnije o izborima: Kapaciteti i resursi za medije.

Vezane vijesti

TUZLA