14 C
Tuzla
28.05.2024.

Od nove godine u TK u primjeni samo elektronske zdravstvene legitimacije

U maju prošle godine, Zavod zdravstvenog osiguranja TK počeo je izdavati elektronske legitimacije, koje su već u primjeni, uz mogućnost korištenja onih u papirnoj verziji. Od 1. januara ta verzija legitimacije će u potpunosti biti ukinuta.

”Negdje preko 350 hiljada e-legitimacija je izrađeno, isprintano i osigurana lica su preuzela te zdravstvene legitimacije i koriste ih. Uzimajući u obzir da je u TK nešto malo više od 380 hiljada osiguranih lica, dolazimo do podatka da vrlo mali broj nije iskoristio to pravo”, navodi Riad Kurtalić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

To je oko 10 posto stanovništva Tuzlanskog kantona.

Osiguranici će moći zahtjev za elektronsku legitimaciju podnijeti do kraja godine u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja. Već od 1. janaura to će moći uraditi samo određene kategorije kako bi mogli nesmetano koristiti zdravstvene usluge.

”Od prvog januara 2024. godine e-legitimaciju odnosno zahtjev za e-legitimaciju će moći podnijeti samo lica koja prvi put ulaze u osiguranje, poput novorođenčadi ili lica koja nisu imala zdravstveno osiguranje. Treba reći da nisu zabilježene gužve ni u jednoj poslovnici Zavoda, osigurano lice danas podnosi zahtjev, sutra je ona spremna za preuzimanje i stavlja se u funkciju da je može koristiti”, ističe Kurtalić.

Koristiti osiguranici mogu i e-recept. Kako navode iz Zavoda, svi segmenti integrisanog zdravstvenog sistema su zaživjeli. Dok su primjetne novine i olakšanja u zdravstvenom sistemu Tuzlanskog kantona, iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla upozoravaju da Federalna Vlada ne ispunjava svoje obaveze prema njima, što im stvara nove probleme.

”Doista sam frapiran odnosom viših nivoa vlasti prema TK. Doslovno, svi zdravstveni centri u FBiH dobili su drugu i treću, a neki već i četvrtu tranšu sa nivoa FBiH, a UKC Tuzla nije dobio

iako smo ispunili sve uslove”, naglašava prof. dr. Denijal Tulumović, v.d. direktora UKC-a Tuzla.

Tulumović tvrdi da su tranše stigle i na adrese kliničkih centara koji ne ispunjavaju uslove prema Zakonu o restrukturiranju dugova zdravstvenih ustanova. Navodi da je tako Hercegovačko-neretvanski kanton po građaninu dobio 127 maraka, a Tuzlanski kao najmnogoljudniji s višeg nivoa vlasti dobio samo 23 po stanovniku. Ne isključuje mogućnost tužbe.

”Uputili smo i prema Federaloj vladi i prema Ministarstvu dopise u kojima ih upozoravamo, ako se to ne nastavi, da će ići tužbeni zahtjev”, ističe Tulumović.

Zbog neuplate ovih sredstava, UKC Tuzla gomila dugove prema dobavljačima. Federalna Vlada je u martu usvojila Program utroška za raspodjelu sredstava za sanaciju 19 zdravstvenih ustanova u iznosu od 75 miliona KM. Od tog dijela, za tuzlanski zdravstveni centar planirano je 9,6 miliona maraka.

Vezane vijesti

TUZLA