15 C
Tuzla
20.05.2024.

Odgovorno vlasništvo nad oružjem: „Poštuj život, ne oružje“

„Poštuj život, ne oružje“ naziv je kampanje koja se provodi na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Pokrenuta je kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem. Cilj kampanje jeste podizanje svijesti o opasnostima posjedovanja oružja te teškim posljedicama po živote ljudi u slučaju neodgovornog korištenja.

Vatrenim oružjem počini se više od polovine ubistava u Bosni i Hercegovini, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Statistika kaže da ubistva počinjena u krugu porodice čine skoro trećinu svih ubistava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u našoj državi ubio član porodice. Policijski službenici ističu važnost odgovornog vlasništva nad oružjem čime se sprječavaju tragični ishodi.

„Vlasnici oružja koji imaju registrovano oružje takvo oružje radi lične bezbjednosti, a i bezbjednosti svih drugih moraju držati u mjestu prebivališta, u objektu u kome žive, u kome su prijavljeni, na način da se oružje i municija drže odvojeno u metalnim kasama, sefovima ili ormarima koji se mogu zaključati na način da ne budu dostupni drugim licima“, kazao je Sead Teletović, inspektor policije u Upravi policije MUP TK.

Građani i građanke su imali priliku razgovarati sa policijskim službenicima i dodatno se edukovati o ovoj temi. Kroz kviz su pokazali i svoje znanje o ovoj problematici te naučili više o važnosti odgovornog vlasništva nad oružjem.

„Naglašavam da samo odgovornim držanjem oružja sprječavamo neželjene posljedice po zdravlje i živote naših najbližih, a svjedoci smo da su to najčešće djeca i maloljetnici čisto iz njihove znatiželje. Ponekad samo trenutak nepažnje inače odgovornih vlasnika legalnog oružja može dovesti do neželjenih posljedica“, rekla je Adnana Sprečić, glasnogovornica Uprave policije MUP TK.

Kada je riječ o predaji nelegalnog oružja, iz MUP-a navode da se ono može predati bez zakonske odgovornosti. Odnosno, osoba koja ga predaje neće biti krivično ili prekršajno sankcionisana.

„Naravno tu mogućnost zakon dozvoljava isključivo u situaciji u koliko protiv tog vlasnika ili imaoca neregistrovanog vatrenog oružja prije toga nije pokrenuta policijska aktivnost, odnosno istraga po tom pitanju“, objašnjava Sead Teletović, inspektor policije u Upravi policije MUP TK.

Od početka kampanje zabilježen je jedan slučaj prijave pronalaska eksplozivnih naprava, a riječ je bila o dobrovoljnoj predaji. Za one koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi kazne su od 500 do pet hiljada KM te se oružje trajno oduzima. Građani mogu anonimno kontaktirati nadležne policijske agencije pozivom na 122 unutar prijavljenog mjesta prebivališta kako bi dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji.

Vezane vijesti

TUZLA