21.7 C
Tuzla
23.05.2024.

Operativna akcija UIO u Tuzli: Oduzeta roba u izbosu od 194.500 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli veću količinu zlatnog i srebrnog nakita, te tekstilnih proizvoda. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 194.500 KM.

Kontrolne aktivnosti na terenu provedene su kod pet samostalnih preduzetnika kod kojih je utvrđeno da za određenu količinu zlatnog i srebrnog nakita nije postojala dokumentacija o porijeklu. Tom je prilikom oduzeta veća količina nakita čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 137.200 KM. Pored službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO učestvovali su i službenici Porezne uprave Federacije iz kantonalne kancelarije u Tuzli.

U operativnoj akciji „TRANZIT“ ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH.  Pored redovne pošiljke gdje je bila i redovno prijavljena roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba. Tom prilikom privremeno je oduzeto 735 komada tekstilnih proizvoda (trenerke, majice, farmerke), namijenjenih za “crno tržište” Bosne i Hercegovine, a čija se tržina vrijednost procjenjuje na iznos od 57.300 KM.

Foto: UIO

Protiv osumnjičenog lica biće  podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krijumčarenje“, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju UIO broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, poreske ili carinske utaje. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Vezane vijesti

TUZLA