7 C
Tuzla
01.03.2024.

Oružane snage BiH obilježavaju 18 godina postojanja

Danas se navršava 18. godišnjica od formiranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U povodu 1. decembra – Dana Oružanih snaga i 18. godišnjice oformljavanja OS BiH, u sarajevskom Domu OS BiH u četvrtak, 30. novembra 2023. godine, održana je svečana akademija.

Zukan Helez
Foto: Zukan Helez, ministar odbrane BiH na svečanoj akademiji

U prigodnom obraćanju, ministar odbrane BiH Zukan Helez je istakao da su Oružane snage BiH stub suvereniteta BiH, stub stabilnosti i sigurnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji te zahvalio partnerskim zemljama na podršci u tome.

„Imajući u vidu složenost sigurnosnog ambijenta na globalnom planu, gdje veliki broj konflikta potencijalno mogu preći u globalni sukob, modernizacija naših Oružanih snaga postaje imperativ. Ulaganje u resor odbrane nije luksuz. To je stvarna potreba, jer to je ulaganje u sigurnu budućnost svih građana u BiH. Nadam se da će i ostale kolege ministri uvidjeti potrebu i značaj OS BiH te odobriti uvećanje sredstava za resor odbrane,“ zakjučio je ministar Zukan Helez.

Oružane snage BiH predstavljaju jednu od ključnih državnih institucija i primjer uspješne reforme u našoj domovini. Svi zajedno možemo biti ponosni na profesionalna postignuća pripadnika Oružanih snaga BiH.

Pogledajte prilog obiljžavanja Dana oružanih snaga BiH u kasarnoj Dubrave:

Vezane vijesti

TUZLA