30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Ostvarenje biznisa uz pomoć IMPAKT inkubatora poslovnih ideja

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK u saradnji sa investicijskom fondacijom IMPAKT na području TK već tri godine realizuje programe podrške poduzetništvu. Podržano je preko 100 poslovnih poduhvata, sa održivošću od preko 90 procenata.

„Praksa je da iz godine u godinu imamo sve veći broj prijava, iako je sve veći, nažalost, odliv mladih. Ali, ovaj projekat, program dokazuje da samo strateškim i dugoročnim radom možete napraviti konkretne rezultate i iz godine u godinu bilježimo sve veći broj prijava.“ – istakao je Senaid Đozić, izvršni direktor investicijske fondacije IMPAKT.

Mnogo je lokalnih zajednica koje imaju 100 posto održivost biznisa, takvi primjeri su Tuzla, Lukavac i Banovići, ističu iz IMPAKT-a. Sam cilj ovakvih projekata je jačanje lokalnih zajednica i ostanak mladih u BiH.

„Mladim koji su u 2023. godini kreirali svoje biznis poduhvate želimo da kažemo da smo tu za mlade koji su stekli hrabrosti da kreiraju poslovni poduhvat koji će sami voditi i ostati u lokalnoj zajednici iz koje dolaze.“ – istakao je Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Resorno ministarstvo je u 2023. godini za ove namjene izdvojilo 260 hiljada KM, a u narednom periodu vjeruju nadaju se povećanju budžeta, kako bi, kažu iz ministarstva, zajedno sa IMPAKT – om kreirali biznis akcelerator na koji mogu aplicirati i stariji od 35 godina. Sve u cilju zadržavanja dobrog kadra i dobrih biznisa u našoj zemlji. Pokretači biznisa cijene ovaj vid podrške.

„Prvenstveno moja zamisao je bila da uzmem novac, jer sam mislio da znam sve o biznisu koji želim pokrenuti, ali tek kroz samu obuku mentora koji su nas podučavali sedmično, shvatio sam da je vrijednije ono što smo naučili kroz mentorstvo, što su nam pokazali, šta je najvažnije da steknemo uslove za razvijanje određenog biznisa.“ – priča nam Ajdin Begović, poduzetnik iz Čelića.

„Ono što je meni bilo jako važno tada jeste da sam kao mlada osoba dobila podršku IMPAKT fondacije uz podršku Vlade TK i Grada Tuzla.“ – ističe Lejla Burgić, poduzetnica iz Tuzle.

„Prije svega, naš biznis je funkcionisao i prije IMPAKT-a, ali najvažnije što smo dobili od IMPAKT-a je podrška, mentorstvo i praćenje tokom cijelog procesa, pisanja projekta, pisanja plana i slično. To je neprocjenjivo. Podrška ministarstva i svaka druga, može biti i na većem nivou. Jer, realno, koliko god da imamo podrške, to je kap u moru. Da bi jedan biznis bio održiv treba mnogo sredstava i dobre volje, svega.“ – kaže Arijana Moranjkić Ibrić, poduzetnica iz Srebrenika.

Današnji sastanak je bio jedan vid podrške, druženja, upoznavanja, kada se daje akcenat upravo na mlade i njihove biznise. U 2024. godini očekuje se veći broj aplikanata, pa i iz dvije lokalne zajednice koje nisu učestvovale u ovom inkubatoru, Gradačac i Živinice, a to je ostavilo suficit sredstava u budžetu od 40 hiljada KM.

Vezane vijesti

TUZLA