20 C
Tuzla
23.05.2024.

PD „Konjuh“ Tuzla implementira projekat „Jačanje pješačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i BiH“

Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle postoji već sedam decenija, a ono čime se posebno može pohvaliti jeste činjenica da je najbrojnije planinarsko društvo u Bosni i Hercegovini, sa oko 300 članova. Njihov planinarski dom „Javorje“ na Konjuhu jedan je od najposjećenijih u našoj državi. Priliku za promovisanje planinarenja kao sportske aktivnosti i predivne prirode kojom se naša zemlja može pohvaliti, planinarsko društvo će imati uz pomoć projekta koji sufinanrsira Evropska unija.

„Projekat traje dvije godine, počeo je u februaru 2023., a završit će se krajem januara iduće godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 400 hiljada eura, od čega je na bosanskoj strani nešto manje od 100 hiljada eura. Projekat je u poodmakloj fazi realizacije, mada smo imali neka početna kašnjenja zbog objektivnih administrativnih i terenskih problema. Trenutno se izvodi najvažnija aktivnost projekta, a to je markiranje pješačke staze u dužini od 250 km u BiH od Tuzle do Drine, odnosno granice sa Republikom Srbijom“, kazao je Vladislav Vlajić, koordinator projekta.

Pješačka staza počet će u Tuzli te će obuhvatiti dio Tuzlanskog kantona, Sokolac, Rogaticu i Višegrad te završiti na granici sa Srbijom. Objedinjene zajedničke staze biće uspostavljene u skladu sa standardima Evropske asocijacije Ramblers, a kao dio evropskog pješačkog puta E7.

„Cilj je povezati se sa Srbijom, razvijati planinarsku kulturu, ali i opštu kulturu, međusobnu saradnju, a na kraju i planinarski turizam. Ovaj projekat će nam dati jednu ogromnu korist, stvorit će neke nove preduslove za razvoj planinarenja u Bosni i Hercegovini, a prije svega tu su dominantno Tuzla i Užice, kao dva partnera, koje su inače partneri i u nekim drugim projektima“, rekao je Sabid Zekan, predsjednik Planinarskog društva „Konjuh“.

Uključivanje evropskih standarda za duge staze u razvoj infrastrukture pješačkih stazau prekograničnoj oblasti će doprinijeti razvoju turizma i održivom razvoju lokalnih zajednica, omogućavajući ljudima da istražuju prirodne i kulturne atrakcije na nov i zanimljiv način. Cilj projekta je također kroz unapređenje i objedinjavanje infrastrukture za pješački turizam u prekograničnom području povezati Tuzlanski kanton i region Zapadne Srbije.

„IPA je skraćenica od Instrument for Pre-accession Assistance, to su instrumenti pretpristupne pomoći čija je svrha normalizacija odnosa zemalja u postkonfliktnom regionu prije nego što postanu članice Evropske unije“, pojašnjava Vladislav Vlajić, koordinator projekta.

Kroz ovaj projekat sprovest će se brojne planinarske aktivnosti među kojima su trasiranje i obilježavanje 580 km pješačkih staza u BiH i Srbiji te opremanje pješačkih staza u ove dvije zemlje u skladu sa standardima dugih staza. Prva pješačka staza velike udaljenosti u Evropi bila je Nacionalna plava staza Mađarske koja je osnovana 1938. godine. Projekat će svakako doprinijeti i promociji Tuzlanskog kantona, ali i cijele Bosne i Hercegovine na jedan zanimljiv i avanturističan način.

„Ovaj projekat mislim da će značajno razviti tuzlansku regiju u smislu da ćemo povećati broj planinara koji će nam doći u posjetu sa strane, a isto tako domaćih planinara. Očekujem da će korist od ovog projekta biti višestruka i nadam se da ćemo ići sa nekim novim projektima, da ćemo izvući iz ovoga neka iskustva“, dodao je Sabid Zekan, predsjednik Planinarskog društva „Konjuh“.

Projekat „Jačanje pješačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine“ realizuju Turistička organizacija Užica kao vodeći partner i partnerske organizacije Planinarsko društvo „Konjuh“ iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije.

Vezane vijesti

TUZLA