15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Počele pripreme za komemorativno obilježavanje tragedije na Kapiji

U Gradskoj upravi Tuzle održan je radni sastanak Organizacionog odbora za komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata.

Sastanku, koji je vodio gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić prisustvovali su predstavnici gradskih službi, Koordinacionog savjeta predstavnika roditelja mladih poginulih na Kapiji 25. maja 1995. godine, te predstavnici gradskih javnih preduzeća i ustanova, kao i Policijske uprave Tuzla. Na sastanku su dogovorene detaljne aktivnosti koje je potrebno provesti, kako bi se obezbijedili svi neophodni komunalni, tehnički i bezbjedonosni uslovi za dostojanstvenu realizaciju komemorativnog obilježavanja tragedije na Kapiji.

Komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata, počet će u subotu, 25. maja 2024. godine polaganjem vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Slanoj Banji, a zatim će biti održana komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, na Kapiji. Tradicionalno, u 20.55 sati, na sami čin nemilog događaja, oglasit će se sirena.

Memorijalni centar Kapija će u subotu, 25.5.2024. biti otvoren za sve posjetioce od 8.00 do 22.00 sati.

Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj je, i zauvijek će biti, Dan žalosti, te Gradska uprava, u saradnji sa roditeljima i porodicama žrtava zločina na Kapiji još od 1995. godine na dostojanstven način svakog 25. maja, u znak sjećanja na nevine žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata u Tuzli, organizuje komemorativno obilježavanje.

Vezane vijesti

TUZLA