30 C
Tuzla
21.06.2024.

Podignuta optužnica protiv Jasmina Mulahusića

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i ugrožavanja sigurnosti.

Iz Tužilaštva je saopšteno da je Mulahusić, prema optužnici, preko najmanje četiri profila na društvenim mrežama, upućivao uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće fotomontaže i na druge načine – na javno dostupnom internet prostoru – vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe u periodu od 2021. do 2023., djelujući s područja Luksemburga.

Također se navodi da je ove radnje počinio u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u BiH, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost, te na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima.

“Prikupljeni su dokazi da je optuženi kontinuirano objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, s namjerom da kod njih i članova njihovih obitelji izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha – što se i dogodilo“, stoji u saopštenju Tužilaštva.

Tokom ovog perioda, kako je saopšteno, Mulahusić je javno pozivao na otpuštanje osoba hrvatske i srpske nacionalnosti s radnih mjesta u Sarajevu i u institucijama BiH, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu s prethodnim ratnim dešavanjima u BiH.

Kako se navodi, on je – djelujući na ovaj način i prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njegovim radikalnim shvatanjima – vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima. Javno je pozivao, dalje se navodi, svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe.

Mulahusić je u septembru 2021.  bio uhapšen i saslušan kao osumnjičeni. Tada je Tužilaštvo navelo da se dovodi u vezu s osobama bliskim terorističkim organizacijama. Njegova Odbrana je na ročištu o prijedlog za određivanje pritvora navela da nije saslušavan na okolnosti povezanosti s “Al Kaidom“. Istog dana, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva, a Mulahusić  pušten na slobodu bez mjera zabrane.

Navode optužnice, koja je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Vezane vijesti

TUZLA