23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Porast uvoza električnih vozila u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u srijedu je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2024. godine, čime je praktično produženo razdoblje važenja ranije odluke donesene sukladno Zakonu o carinskoj tarifi BiH.

Donošenjem nove odluke do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 posto na pet posto za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaju preduvjeti za masovniji uvoz ovih vozila u BiH i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila.

Ova mjera je konkretna financijska potpora građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz ove vrste automobila, smanjenju zagađenja zraka, bolje zaštite okoliša uz podizanje sigurnosti u prometu te otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice.

Na ovaj način želi se doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Prema podacima Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do listopada 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od  300 posto u odnosu na prethodnu godinu kada ih uvezeno 69.

Hibrida je zaključno s krajem listopada 2023. godine uvezeno 826, a plug-in hibrida 58, dok je u ovom razdoblju ukupno 936 ovih vozila  prvi put registrirano u BiH, navodi se u saopćenju sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

TUZLA