14 C
Tuzla
27.05.2024.

Poslanici PFBiH: Federacija nije pred finansijskom krizom, ali traje blokada radnih tijela

Poslanici Federalnog parlamenta su tokom sjednice novinarima iznijeli stavove o tome da li Federaciji BiH prijeti finansijska blokada budući da Vlada Federacije BiH nije uputila u parlamentarnu proceduru Nacrt ovogodišnjeg budžeta.

Većina poslanika složila se da Federacija nije pred takvom blokadom jer očekuju da će oba doma Parlamenta FBiH odobriti odluku o privremenom finansiranju do 1. februara.

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Elvir Karajbić podsjetio je da će ova odluka koja važi za prva tri mjeseca biti prva tačka dnevnog reda Predstavničkog doma na sjednici najavljenoj za 24. januar.

Shodno tome, odluku će dan prije razmotriti parlamentarni Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku.

Osim u pogledu usvajanja budžeta, Karajbić je istakao da je u Federalnom parlamentu došlo do zastoja u radu radnih tijela.

– Mislim da ćemo izaći iz te krize jer ni jednom građaninu Federacije ne odgovara da imamo blokadu radnih tijela. Nadam se da će rukovodstvo ovog doma u januaru predložiti u skladu sa Poslovnikom i Ustavom FBiH rješenje – poručio je Karajbić.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Mirsad Zaimović naglasio da opozicija nikad ne može biti uzrok parlamentarne krize navodeći da tamo gdje postoji većina treba da funkcioniše Parlament.

– U 14 mjeseci nove vlasti imali smo sedam sjednica Predstavničkog doma, a po Poslovniku svaki mjesec trebali bi imati sjednicu – kazao je Zaimović.

Predsjednik Kluba Naše stranke Mirsad Čamdžić podvukao je da se narednih dana očekuje veliki otpor od opozicije da se deblokiraju radna tijela.

– Naime, kao što je poznato Komisija za izbor i imenovanje, te Zakonodavno-pravna komisija su blokirane. U Odboru za zdravstvo također nemamo predsjednika i zamjenika predsjednika, te iz opozicije govore da to nije blokada. Radi se o tome da preko ove Komisije za izbor i imenovanje treba biti izabrano, između ostalih, rukovodstvo u Federalnoj televiziji, zatim generalni revizor, Nadzorni odbor za Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova. Iza toga krije se dosta stvari koje se mogu spriječiti ovakvom blokadom – zaključio je Čamdžić.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA